[真人真事]新年流流,因為金莎掀起爭奪戰

1001 回覆
1728 Like 8 Dislike
http://facebook.com/threeformthree

唔經唔覺又一年,我同細佬安坐家中睇廿四年前經典賀歲片龍過雞年,電視下面放咗一大堆金莎禮盒,金光閃閃一睇就知道係拜年送禮用。

細佬偷望一眼係廚房忙緊嘅阿媽,然後鬼鬼祟祟將一盒金莎抽出嚟。

我行年廿五,屋企對上有個廿九歲嘅大哥,對下嘅細佬啱啱二十歲,大哥同女朋友拍咗六年拖,最近買哂戒指密謀求婚,細佬讀緊大學,由細到大都頑劣到嘔嘅佢竟然入到U,全個家族真係差啲眼珠都跌埋出嚟,佢放假無所事事,撞正我放假,日日捉住我打fifa,打到我頭都暈。

「喂你唔好拆啦!阿媽要送人呀。」我細聲阻止佢,

「殊……二佬你放心啦,我同大哥上網睇片學咗招絕技…」細佬伸長條頸確認阿媽唔會睇到,

「點呀﹐backup人哋啲片再鬧人過橋抽板呀?」我笑問﹐

「唏﹐新年流流講埋呢啲衰嘢。」細佬反應好大﹐

舊年屋企有親戚濫送嘉頓餅,搞到差啲傷和氣,好彩最後堂哥以妙計化干戈為玉帛,所以今年講明大家都轉送金莎,實行和和氣氣過新年。
Lau Ming
三哥
三哥出品必屬佳品
留名,三哥

第一次咁前
「嗱,阿媽發脾氣唔關我事呀。」我搖頭唔理佢,

細佬小心翼翼拆開金莎盒嘅膠紙,然後慢慢將一粒金莎嘅包裝拆開,完全冇撕爛任何嘢,仲古古惑惑咁喺個袋入面摸索。

「二哥,細佬小小意思唔成敬意。」細佬將金莎呈上,

「咪搞我,一陣你條友仔屈我食死貓。」我戒心頗重咁講,

「唏我點會呀,放心啦,梗係有計啦!」細佬懶神秘,

佢將袋入面嘅嘢拎出嚟,竟然係一粒彈彈波,粒波同金莎體積相約,佢將粒波放返喺張金色包裝紙入面,再慢慢咁包好佢,重新放入禮盒之後真係幾可亂真,完全睇唔出有邊粒係假。

「你睇下,邊有人知道少咗粒?」細佬一臉得戚,

「頂你隨身攜帶彈彈波係咩玩法?」既然如此我就唔客氣,一啖食咗粒金莎,

細佬笑而不語,佢又唔貪心,偷龍轉鳳咗兩粒之後就將個盒蓋好,再重新揾透明膠紙圍返條邊,整完之後完全同其他禮盒冇分別。
三哥
LM
三哥!!
咁又一年
留名
留名支持
三哥
今年玩金莎
三哥出文
今次係金莎
幾時出埋壽桃牌同端士糖
三哥出文
今次係金莎
幾時出埋壽桃牌同瑞士糖
三哥好耐無見
留名
三哥
留名
留名
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞