[A/I/PC] 爐石戰記討論區#42 拉斯塔哈大混戰

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
搭單問 岩岩回銅
副副都差幾千塵既話合taunt Druid , 雙數聖,雙數薩定哮斗薩好
雙數術 仲係好穩 以上四幅比我揀會揀雙數聖
新英 綠皮太多卡可以代替
Tnn12#3325
可能有都唔定
之前有d巴打add左我又唔出聲
個po無啦啦推咁快 原來又係世界大戰
咩叫tempo rougue係咪王禍海盗
佢講個套多數會係帶親王
牌組名有少少亂
403 戰吼 連擊同都發動2次好強
但親王賊多數都有抽唔到432斷牌問題
你講緊既思考係全部Deck都要考慮到
並唔係呢副Deck入面思考 唔好拉埋一齊講
舉個例

藍龍德咁
前期可以選擇 跳費成長 解場 或者抽牌咁
必要時要計數取捨用OTK法術去控制返個場面
可以變化同選擇都較多
你揀錯抽牌或成長 睇錯局勢會令自己輸到難以翻盤
呢d先叫做出牌既考慮

單數聖除左不停鋪 順住Cost去出卡外 可以做或者變化都好少 打法單一 加上本身優勢好大 要諗既野真係好少
甚至可以順住出卡 有咩就打咩

唔係用d general既思考代入副Deck到就叫有思考 而係副Deck本身玩落既時候佢帶比你既選擇同變化先叫考慮
無人讚電影既 係有人寧願撐無腦單聖都要反電影
其實一個循環黎

多人玩快攻就會多人玩控制Counter
多控制又多返反控
多反控又多返快攻

基本上一個patch會變黎變去係好事同正常情況黎

唔變一套打天下就真係垃圾Patch
zoo warlock
mech thun warrior
zoo超屈
mech thun warrior成副可以用到下年四月

我都係回鍋玩家 唔好用牆德唔夠勁
6號回鍋 15號上左傳說
用呢兩副超屈
on9?單聖一定要用腦過電影薩

哮斗最快一定係落減消耗3以下牌 一隻吸血蚊 戰吼反手牌 完 t7成副牌抽定指定牌完場t8 8隻電影
單聖要用腦要諗點防aoe 講到咁勁唔見你用單聖上傳說?
利申
自己用單聖上到r3
上唔到因爲副副牌都有aoe防單聖
術有暗影 賊有拆刀 德有瘟疫
單聖其實一張aoe就玩完真係唔勁
電影薩都有分幾隻
不死薩係我睇過覺得最無解有aoe t8已經疊甲
對過一次想死
一局10水晶可以疊60甲打咩..
疊到1000甲
佢無打過我 淨解怪 完全係折磨

我2015年玩既 6號先玩反
上過傳說都未試過
手順可以t3打到人投降
試試先 thx
洗唔洗套牌你?
都好
講咁耐咪即係你覺得快攻deck要思考既地方就唔算思考
控制deck交唔交解牌先叫思考
一開始又係你話單聖完全唔洗"幾時解場鋪場或者衝頭控場等等基本概念"
快攻deck明明就係最需要依樣野
你又可以覺得唔洗思考

未屌哮斗薩之前我都係度講過好多次快攻唔易玩
關反唔反電影撚事咩
明明就你自己為左撐電影 拎其他deck出黎講先
支持!
快攻
控場防牌 先最用腦
手牌有咩出咩證明你玩快攻都幾無腦
t7獵有英雄能力你可以話佢真係無腦
單聖要等一局先可以攻
機會得一次
一次過出晒既
一張sor 可以即輸

自己有用開
我t4-8都會留手牌 有水晶都唔會落
呢啲係唔係你地講既有手牌有咩出咩?
單聖概念係
只要場上有4隻就夠
假設人地一張aoe我都可以一局鋪反4隻1/1
### Zoo Warlock
# 職業:術士
# 規則:標準
# 烏鴉年
#
# 2x (1) 巫毒巫醫
# 2x (1) 烈焰小鬼
# 2x (1) 狗頭人圖書管理員
# 2x (1) 虛無行者
# 2x (1) 護光者
# 2x (1) 靈魂之火
# 2x (1) 靈魂灌注
# 1x (2) 凱雷希斯親王
# 2x (3) 快樂食屍鬼
# 2x (3) 殘影小鬼
# 2x (3) 真菌附魔師
# 1x (3) 虛無撕裂者
# 1x (4) 吸血蚊
# 2x (4) 薩鋼囚奴
# 2x (5) 卑劣的驚懼領主
# 1x (5) 炸雞勇者
# 2x (5) 真菌術師
#
AAECAf0GBK8EnOIC/eoC7/ECDTCEAc4Hwgj3DJvLAvfNAp/OAvLQAtHhAofoAvT3AtP4AgA=
#
# 想要使用這副套牌的話,先複製它,然後在爐石戰記中建立一副新的套牌
無玩兩年最近回鍋,不過開新帳由零開始
睇咗kolento啲片好快咁望下依家主流係點
最後玩咗兩個禮拜用單數聖打到rk5
同意
以前快控制都覺得快攻好無腦
但係一掉轉玩,就發現快攻前期勁多option要諗

好似單聖前期先手3條1 先唔講出邊隻
你t1出一隻 t2出唔出埋其他兩隻定係撳hero power 已經要揀啦 揀錯咗真係有機會輸舖game㗎
如果落一張靈魂收藏器會唔會好啲?
我認同單聖係太強勢 某啲match up既容錯率係高
但係我唔覺得要每手都打得最好既話會唔洗用腦

玩控制/otk事後睇replay如果有misplay既話多數都會發覺 仲幾肯定有無錯
但係快攻deck睇番replay既話 好多時果手都唔一定有最好既打法
就係因為快攻細牌夠刀 每turn可以做既option一定多過慢既deck
快攻要每手都打得最好一定難過慢deck
所以我先覺得單數聖一定唔係無腦deck

如果你係都要覺得係為左反電影先撐單聖唔係無腦既話
再講幾多個post都唔會改變你既諗法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞