[A/I/PC] 爐石戰記討論區#42 拉斯塔哈大混戰

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
T7獵係當年比各種選手公認既一套難Deck
幾時變無腦Deck
瘋狗薩後尾把13抓 食左Nerf 但本身超載 傷害控制都要考慮
係海盜戰個完整度同單數聖完全唔係一個檔次啦
快攻會勝率高 純粹係因為好多人對快攻唔識幾時反打先所致
以前玩control deck對呢類快攻,如果控得住到7-8turn 左右就可以反打
但單數聖基本上控都控唔住,就算turn 7-8清左佢場,佢斬藤刀加level up已經可以返場,下回合斬殺
強度完全唔合理
岩岩玩左幾鋪, 真係好毒....正
我唔係撐單聖 我係撐所有deck都要用腦
同埋我完全無否認過單聖係毒瘤
你講果幾副deck打快攻內戰又真係要用腦
你選擇唔諗用直覺去打係你既事
唔好賴落副deck度
講得出隻GAME要用腦既究竟係咩玩法
用唔用腦就相對既
不過真係唔覺電影薩對比單聖好得幾多
好廣義咁講 所有Deck都要用腦既 出咩牌都要用腦既 要諗打唔打張卡出去既

但狹義黎講單數聖係咪真係用腦Deck就心照啦

真係冇腦架
笑咗

你可以試下落弗洛普 之後用留星隕術打死4血既機神
呢到有無機神德/牧用家 比我參考下deck
屌今日撞左幾次我餓餓你好吃 無哂自然化 屌
笑咗

你可以試下落弗洛普 之後留星隕術打死4血既機神
好用腦架,turn1叢林迷蹤,turn2天生技,turn3天生技+121,turn4跳費等級提升,叫胡
每一turn好多選擇要打啱好難架,打錯一下就會輸,好關鍵
最直接nerf odd paladin
就係將hero power變召2費22
應該最折衷啦嘩
2費一隻22
優劣咁明顯既對局
你用Zoo 打死聲獵 畫面都係差唔多
大優個邊多數都唔洗多諗
國王德打單戰 已經係一個好明顯例子
國王德抽抽抽 換牌 打7 完。。。
咁可以證明國王德無腦嗎?
當然唔可以啦
"What's been the impact?"

According to what HSReplay is tracking, this is the set distribution of the 108 cards most commonly included in Standard decks (5% or greater representation):
Journey to Un'Goro: 11 cards (10%)
Knights of the Frozen Throne: 15 cards (14%)
Kobolds and Catacombs: 24 cards (22%)
Witchwood: 7 cards (6%)
Boomdsay: 3 cards (3%)
Rastakhan's Rumble: 6 cards (6%)
Classic: 42 cards (39%)

狗頭人佔左22% 仲多撚過最新個三個expansion加埋
今日幫完人上R5 想繼續幫手
有無人Rank需要幫手
我可以去睇下你點打 再分享我既打法交流下
等大家都可以進步下
人地話要諗 1cost落 聖盾定螢火好 定出兩隻11好嫁

根本玩過都知呢套野有幾輕鬆玩又唔駛用腦

呢套野話要諗埋解場 換怪鋪場 得啖笑

你副野有幾多變化姐

btw 有fd最近加入玩單數聖爬上去好輕鬆 但係一打arena就見真章
呢套野會練到控場 解場 鋪場經驗? 咪搞笑啦
之後退狗頭冰封 個環境應該會大變 好多有用或核心卡黎自呢兩Patch
呢套野要用腦係 我玩過之後既結論
你係完全否應我既講法都係無辦法
打Arena 涉及既野太多 簡牌
而且對面既牌順度都會影響
同一堆牌根本唔會係天梯遇到
講緊幾時解場鋪場或者衝頭控場等等基本概念呀
玩呢套野邊會練到

不如你講下有咩地方位係要用腦甚至係好過其他deck去練呢d基本概念?

單數聖特性係鋪場快 淨係靠呢點都可以去換取優勢或控場
令對手被動要去解你場而失節奏

被清場後又可以好快再鋪過

請問呢副野有幾要思考 唔係禁少一下天生技出少張鋪就叫思考
你打劣勢對局 就最簡單偶術好啦
防唔防褻瀆 你手牌係咪一定迫你去Yolo
你要防牌 咁你要防幾多牌
地獄烈焰又防唔防 血控唔控
呢到已經好難Wo 最少起馬我到依家
之前打既呢個對局 我都唔知自知有無打錯
我覺得最影響單聖勝敗唔係自己打得有幾好
係睇對面有冇解牌
基本上用單聖係有咩出咩,不停出問題俾對面
天生技、未鑑定刀、等級提升、香菇的力量,加埋神恩術
玩單聖你有好多資源同後續力不斷出題
到有一turn對手冇解得好,就可以buff/炸雞收頭
係睇對手多過睇自己嘅一副deck
我有玩單聖 我覺得副野好悶 比zoo更悶 不論係自己玩定對上既時候
我成日覺得卡game要有fun/激情 唔可以有太多呢類deck
上面話要諗1c出聖盾兵/螢火/定兩隻11好係要思考同有技巧嫁

你講得岩 明明單數聖係有咩出咩 打哂卡就出神恩術補卡

靠鋪場比壓力對方 而鋪場根本無難度

對面清慢d就得buff之後接近玩完翻唔副盤

講真咁單一既打法有咩要諗有咩要思考
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞