[A/I/PC] 爐石戰記討論區#42 拉斯塔哈大混戰

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
個問題就係我遇親既哮斗薩都係劣質玩家
無論中文英文韓文名都係咁
我覺得快攻要玩得好一定難過哮斗
無論係對快攻定控制
單聖要留意既細節都多過哮斗
不過只係有時未必要打得最好都贏到
我自己既經驗係玩控制或者Otk deck
有misplay多數都會發現到
但係快攻好多時係打錯自己都唔知

你玩果陣唔用腦玩唔代表副deck就係無腦
鋪場快攻用腦既地方比較偏向 落幾多場面壓力
去防AOE Trade怪定打頭 上邊隻Buff好 令對面會唔易解等等
有人玩快攻會過份Trade 場面 搞到贏都拖到變輸
又有人玩快攻完全乜都唔防 比人清直接投
所以一定係食腦 係食腦既地方偏前期
Control 就考慮既地方就係後期
感覺中速牌 比較偏向順Cost打 12345咁上
比較技術含量低
雖然依家中速 Control 快攻條線係有少少模糊
我唔知你邊個排位打緊啦
但如果你撞到我 你贏緊我實投比你
我先唔會同你晒時間
但最近天梯環境 好難拎電影薩出黎
上面都係以 APM牧 偶術 藍龍德 王禍賊 死聲獵為主
電影薩除左打王禍 其他全部都開太細
又話弒君賊好勁, 點解我打極都打唔上5
有冇人教我玩弒君賊 AKSD#3336
其實唔同類既牌 無必要拎黎比較
有D OTK 好難發現MISPLAY 時間1分半有時真係太少
電影薩同天啓聖 OTK 黎講算易
但去到APM牧同心火牧 呢兩套就難
有時係打完 你要睇番Replay 先會知自己可以有OTK
前者缺1-2牌 其實係有機會用盾比分身出黎既受驗者
又要考慮靈視做到OTK 但你要記牌
而且你要好快諗到 仲要手速 因為太多操作
後者北郡有環既情況下 抽牌數量可以好多
所以除左考慮手牌 仲要考慮牌堆
巴打 入你AC要有安全檢查啦
要電郵驗證碼或安全問題啦
呢到已死 連單數聖都有人撐要用腦同技術

單數聖就係不斷鋪場比壓力對面忙住解場

用單數聖爬Rank根本唔難 有個fd玩左無耐靠呢副上埋傳tim

經常有Misplay但都贏

相比其他deck 成長 抽牌 解場 鋪場要諗更多 我相信一般 control / OTK都要諗清楚 錯用好易被翻盤

但單聖容錯率高不在話下 同埋靠鋪場比壓力 有咩卡就打咩卡都可以吹捧到要技術

為左反電影薩而吹奏毒瘤Deck 笑死人咩
同埋諗下點解呢度會稱呼做毒瘤Deck係有原因嫁
其實odd paladin真係可以neff
成個expansion都改變唔到
原來岩岩有人講
但可以點nerf
雖然我係電影薩唔係毒瘤
但單數聖係要用腦 無必要否應
上傳根本唔代表D乜
快攻不嬲都易學難精
而且好多新手都唔太識打快攻
唔知幾時打怪幾時打面
單聖有咩好nerf
成副牌得張level up勁少少
係nerf都nerf德啦
4費彈性
5費滋補6,10費瘟疫
疊甲仲勁撚過戰士
呢到已死 連單數聖都有人撐要用腦同技術

單數聖就係不斷鋪場比壓力對面忙住解場

用單數聖爬Rank根本唔難 有個fd玩左無耐靠呢副上埋傳tim

經常有Misplay但都贏

相比其他deck 成長 抽牌 解場 鋪場要諗更多 我相信一般 control / OTK都要諗清楚 錯用好易被翻盤

但單聖容錯率高不在話下 同埋靠鋪場比壓力 有咩卡就打咩卡都可以吹捧到要技術

為左反電影薩而吹奏毒瘤Deck 笑死人咩
雖然我覺得電影薩唔係毒瘤
但單數聖係要用腦 無必要否應
上傳根本唔代表D乜
快攻不嬲都易學難精
而且好多新手都唔太識打快攻
唔知幾時打怪幾時打面
你地覺得單數聖要用腦既我都無計

呢副野點解由黑巫開始就被稱位毒瘤係有原因

最初毒瘤係雙數聖 無左集結先到單數上位 去到而家已經過左2個patch喇 重係T1 deck黎

快攻係易學難精 但唔係呢副單數聖囉

手順既根本順牌打 唯一輸就係對面都係毒瘤重手順過你或 Counter deck (上兩patch用雙數術食左幾多單數聖
愈多低費解場先會令單數聖收皮
睇勝率咪知囉
新版唔知變成點 最近都好少對到德 反而獵人法師同Zoolock多

佢張10cost真係離譜講真 5傷5甲有隻企場都算 最on9係抽5張牌

5費滋補粒石最初好少人落 會輸節奏輸好多 但之後出既鋪完全補返滋補輸既節奏

DK 散播 終極瘟疫

重要多左張西瓜法術執7 8 9 10c
上傳唔難 上面有巴打都講左前500或者前100 冇曬單數聖 就係因為佢地冇嗰個排位嘅實力 所有比人篩曬出去
我估單聖都nerf喇
個勝率高到唔合理
唔理有冇腦
呢副牌op左
以暴雪啲作風似開刀對象
Btw幾多人玩單勝會用變傳說個王子
Hsreplay話好多人用勝率又好
但冇乜打過
單聖如果比人nerf
D control會上番水
不過我鐘意玩control
你肯定control潛水係關單聖事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞