[A/I/PC] 爐石戰記討論區#42 拉斯塔哈大混戰

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
偶術係上個patch興起主要就係Counter單數聖
4張清場 多盾有吸血
同期好多副Deck都落火占師去 Counter呢副Deck

你所講既問題副副Deck都會面對 但單數聖打法就係靠鋪場呃AOE 清完再鋪 鋪到你無牌清或者卡手就收頭

你明唔明點解呢副無腦係因為呢副野帶比你既優勢太多
淨係靠鋪場呢個壓力已經搞亂哂對面節奏 比你壓住黎打
咁試問你所帶黎既思考又有幾多呢?

你試下拎副單數聖同控戰牧師等等控制比較 睇下邊個要思考成場局勢多d同取捨要清場解場成長多d?
基本上咪順住Cost打囉 鋪到多新兵 對面無清場 c4/c5咪Buff打一波囉 果時已經十拿九穩

呢到輸係輸卡手或者對面AOE上哂手
單聖內戰頭幾turn出咩怪唔洗諗?
你個講法大把deck都係無腦
哮斗又係有解就解 無就投

有無腦係相對
所以我先話哮斗根本就唔算有技術
最多咪快攻level
玩咗幾日tournament
一次都未過到
單聖頭幾turn出怪諗得幾多呀

笑緊你揀幾隻牌出就當有思考呀

電影薩衰極都要諗前期解場定成長抽牌好 過度抽牌會唔會場面失控被收頭
用火山電雨又會鎖 cost影響下round
淨係呢兩點有得同單數聖比?

何況單數聖鋪鋪打法咪一鳩樣 順Cost出怪鋪場
對面有AOE就再鋪 無就Buff
之後都接近完場啦
邊到需要用腦
對副副Deck都係咁打嫁啦單聖

為左反哮斗而撐單數聖真係笑死人 重要吹到要用腦咁
重來唔係為左反哮斗薩而吹捧單聖
因為我覺得無Deck 係無腦Deck
而我曾經都玩過單聖 係天梯打過下 雖然場次唔算多
但玩落係有可以考慮既地方
但你堅持係無腦 我都無辦法
快攻內戰你turn1 coin唔coin已經影響成鋪game
你又話咁樣唔叫思考 哮斗解唔解場就要諗爆個頭
要講無腦雙術都無腦過單聖啦 咁相對單聖係咪又好難玩啊

講兩句快攻都有要思考既地方就叫撐單聖
咁我撐哂爐石所有DECK啦 哮斗我都覺得有技術架
明明快攻內戰最重要就係打場面
即係你講果堆"解場鋪場或者衝頭控場"
但係你又覺得咁樣係唔洗用腦
我之前係有場同Surrender打
對面偶聖 我偶術
佢T1 落111聖盾
T2 113 加 力量祝福
因為佢見到留左1張手牌 讀到我起手有留褻瀆
T3佢選擇空過 結果我起手留個張褻瀆就去到我死都打唔到出黎
但個場我好肯定係因為係T3個手 空過而打贏我
呢個小細節 我起馬相信大部份低端判斷唔到出黎
單聖內戰頭幾turn出咩怪唔洗諗?
你個講法大把deck都係無腦
哮斗又係有解就解 無就投

有無腦係相對
所以我先話哮斗根本就唔算有技術
最多咪快攻level
單聖頭幾turn出怪諗得幾多呀

笑緊你揀幾隻牌出就當有思考呀

電影薩衰極都要諗前期解場定成長抽牌好 過度抽牌會唔會場面失控被收頭
用火山電雨又會鎖 cost影響下round
淨係呢兩點有得同單數聖比?

何況單數聖鋪鋪打法咪一鳩樣 順Cost出怪鋪場
對面有AOE就再鋪 無就Buff
之後都接近完場啦
邊到需要用腦
對副副Deck都係咁打嫁啦單聖

為左反哮斗而撐單數聖真係笑死人 重要吹到要用腦咁
重來唔係為左反哮斗薩而吹捧單聖
因為我覺得無Deck 係無腦Deck
而我曾經都玩過單聖 係天梯打過下 雖然場次唔算多
但玩落係有可以考慮既地方
但你堅持係無腦 我都無辦法
我之前係有場同Surrender打
對面單聖 我偶術
佢T1 落111聖盾
T2 113 加 力量祝福
因為佢見到留左1張手牌 讀到我起手有留褻瀆
T3佢選擇空過 結果我起手留個張褻瀆就去到我死都打唔到出黎
但個場我好肯定係因為係T3個手 空過而打贏我
呢個小細節 我起馬相信大部份低端判斷唔到出黎
一副deck拎出去打10次 10次都淨係得鋪場同Buff
靠容易既鋪場能力去比對面壓力
完全唔駛點諗局勢同情況既
咁都叫要思考

上面巴打講得好岩 單數聖唔係打自己副Deck為主 係睇對面抽唔抽到解場
順住水晶出卡就夠

快攻Deck都有幾副 未改版都有單獵單賊 而家出埋單法(唔知算唔算快攻 改版後未了解哂)

點解單數聖會成日比人話毒瘤無腦Deck
技術含量低 容錯率高 好容易創造優勢等等
有邊副係誇張過佢?
衰d講句 搵個新手玩都輕鬆上rank啦
偶聖落111?
起碼?
低端?

回正題: 實際賽局要睇replay先會知雙方打成點 同埋高手同新手分別就係你所講讀卡問題 留卡或者空過既情況
但同副Deck本質上無腦有咩衝突?

我都講過好多次 副Deck本身係要求技術含量低 高容錯率
基本上順住cost打已經高勝率
無論對咩Deck都好 都係靠鋪場拎優勢 同Zoolock差唔多

呢隻單一操作手法我就覺得好無腦
其實今日有場pavel單聖對muzzy單賊
muzzy已經捉到晒所有113咁滯
但5turn已經俾pavel磨到muzzy冇哂手牌兼單聖滿血 單賊完全冇場面
已經知單聖有幾弱智
單數聖最痴線係冇手唔手順既問題,就算成手4,5mana 卡,就咁用hero power都可以俾到壓力對手,以前d快攻邊有咁狗
$80任 有無人做
偶聖落111?
起碼?
低端?

回正題: 實際賽局要睇replay先會知雙方打成點 同埋高手同新手分別就係你所講讀卡問題 留卡或者空過既情況
但同副Deck本質上無腦有咩衝突?

我都講過好多次 副Deck本身係要求技術含量低 高容錯率
基本上順住cost打已經高勝率
無論對咩Deck都好 都係靠鋪場拎優勢同Zoolock差唔多

呢隻單一操作手法我就覺得好無腦

睇黎大家對無腦既定義差得有啲遠
高手同新手打法唔同咪證明副DECK唔係唔洗思考
單聖最勁既地方就係鋪場 靠鋪場拎優勢都有問題?
你覺得副deck太op無問題
講到完全唔洗用腦玩就真係
屌單聖無問題啊
但係唔好講到電影薩好撚有腦得唔得
好似上面電影打大大德條友
個副以為自己好撚有技術先贏既嘴臉真係好撚黑人憎
朋友咩tag
可能我有你好友
見到上面係到講odd paly忍唔住屌出聲
快攻係爐石最難玩既deck
比中後期deck係多好多選擇
尢其有coin個陣

容錯率係高
就算你9玩我都幾肯定唔會有好大punish

玩家對呢副牌反感我好理解
因為真係太唔balance
但係絕對唔係無腦
你無腦玩副牌同副牌係咪無腦係兩樣野黎
呢排玩返tempo rogue 張4/0/3用黎combo補牌, 舖場幾好
順帶一提
單聖既存在某程度上為左balance番帶到極貪既反控牌強度
可以想像下如果有一日成條梯都係王禍賊係會有幾噁心
暴雪工程師有解釋過點解無nerf到單數聖
依版tempo rogue真係打到節奏出黎
打德同薩呢兩個對局好左好多
好過以前單賊會打到無晒資源
我有放埋新個張mojomaster 用黎對德真係好洗好用
尤其好多德都9費8費時用哂手上啲卡黎準備UI
仲可以shadowstep
druid仲想ui
夠塵合一張傳 合新獵英雄定係綠皮好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞