一人一件導致你對間公司徹底死心嘅事

452 回覆
941 Like 32 Dislike
做完1年加500蚊人工
做過零售睇一檔野 工時好長(16個鐘)
另得一個長工 叫佢請人就話得得得(其實出手低)
到請左個又話都仲係做一樣sales(冇起色)

即係大家得閒左 要cut 人 跟住我話要求人手係減少加班 平衡返workload 之後唔理格硬整走人

仲扮曬老友咁話叫d 朋友入黎做pt 比多d
點知問落只肯出41蚊 佢本身海報寫請pt$40
我真係多撚謝啊
過一排話唔撚撈
睇左好多留言,好多都好撚離譜
只能講香港打工仔真係食屎
做個濕鳩文員仔 日日要講英文得12K一個月
好聽啲叫秘書 實情係妹仔乜叉都要做

一班印度佬去食飯夾錢咪直接自己夾飽佢 又要搵個最細粒嘅買咗張單 返到去要個秘書去逐個收返錢都算
仲要人人都比$500我 你估我收銀機咩邊有咁多錢找俾你啊 講緊十幾個人
同佢講我真係冇咁多錢找仲要俾佢小

做埋啲勁on9嘅嘢 公司個19系統明明有齊文件 個個月要download sa d 野落黎soft n hard copy filling...

On9無極限 年尾加人工仲要得1%
俾我就唔會留,出去第二度做一樣20k做乜要留係度執屎
政府工
上司日日坐係到打機
跟住比埋佢電腦account你
叫你做埋佢 authority既野
收我雙倍既人工, 但淨係負責簽名
收少佢一半但做雙倍野
良心忠告啦
出黎打工,老細拖糧一定係慣犯
大家都係打工仔,呢的人一定要告佢
當係大家都為左呢個社會向良好一面發展
Part time都講埋
好耐之前考完al個暑假去做waiter 咁間野開頭話做夠3個月人工就由30變35
成間野幾個al撚我番得算多 因為想搵錢
之後第3個月經理話 老闆話你番得好小 都係比住30你先
屌你老母
之後出完糧報左勁多更 多到ft咁 一星期6日 射左一星期波再辭職
係咪姓ho
加200蚊人工兼無bouns,之後我老頂走咗,老細叫我唔好升職唔加人工做埋我老頂嗰份到搵到人為止。
我仲記得大老細仲叫我落街同佢行下,一路叫唔好咁介懷錢銀當學嘢。
cls㗎點做呀,我同老頂份糧爭幾千銀呀,之後即刻搵工,一路hea住做,老細交帶落嘅嘢都係交垃圾。維持咗4個月。到最後我老頂睇唔過我叫埋我去新公司做 我愛我老頂
早就應該攤牌啦
不過想問句
後生女同你明顯係不同工(工作糧)
但同唔同酬先?
理論上應該係同酬 (計時薪)
就算唔係都要呃自己係
咪由得佢地打囉
OT其實係工作無效率表現

總之部門平均分工後
我係工作時間內做完我應該做既野
準時走有乜野問題

如果老細見我做得快
就加我workload 我一定出聲
屌你老味
已經試過做好人
呢個社會 做仆街 舒服好多
咁早走早著啦
反正做補習社 真係東家唔打打西家
有經驗 要搵下一家 唔難

其實有路數 做私補正好多
呢個真,做過好人一次,d仆街就有第二三四次
屌你老味
盡心盡力咁去做
乜撚野都跟到足
原來係比唔上擦鞋人形垃圾

另一間公司又係有條八婆擦鞋上位,
做左同一份野一星期就叫辛苦,其他人又好野喎當佢講笑
你老尾我做捉一個月同一份野,都味出過聲
證明港資幾撚多西公司
Interview 同我講會有12日AL + bonus
入去做就話兩樣都要做夠一年後先有
每年加人工3-4%
係呀 所以好多人聽到都話佢痴線
問佢係咪孤兒冇屋企人
個人點解咁心理唔平衡

係接近last day個陣
HR問返我做乜做左咁多年都會唔做
我乜春都爆晒俾HR聽
佢當下由輕鬆變嚴肅mode了解返喪假件事
後來得知 個HR拎返我喪假單野黎同佢算賬
聽聞死得好轟烈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞