一人一件導致你對間公司徹底死心嘅事

452 回覆
941 Like 32 Dislike
EDPK?
比人當尿壺用!
同期同事每次review都高過我一截
同自己team senior講
之前同senior相處ok, 有傾有講有好野會益我先
佢口講會向老細反映

然後下次review仍然同期加多過我
問返senior
佢叫我入房反屌我
話隔離team有個人(唔係同期)好做得野先有得加,而我揀job做
問題係我d job係senior你安排 而我從來無reject過佢安排嘅job
講到咁已經知加薪無望
直接講「咁我都無講想講」諗住好黎好去
佢仲要chur我叫我乜都可以講下當反映意見
唯有屌返佢半個鐘再按章工作直到last day
個客明屈
腦細為保住個客 出warning俾我
你一世都唔會有女,放心
呢D濕9公司早走早著
個個月都拖糧
做緊Com sec pro firm?
係間公司做咗兩年
有個0 exp新人加入
無意中俾我知道佢人工多我500蚊
雖然幾個月後加咗我1500蚊

但諗深一層
如果加佢1000咪同我一樣人工
但好多野都要我guide佢做

條氣始終都唔係好順
完埋個project即遞信
走得好!
唔好講乜嘢員工應份準時返工,OT(仲例牌無錢)又應份呀?
某年年廿八係禮拜五,個個同事早/準時放工同家人吃飯,個新老闆為左要本“corporate magazine”更加有她的input/風格,係都要放工前臨時改稿,又要立刻緊急處理因為printer農曆新年收爐,挨到七點幾...條八婆話屋企等緊開飯走先,叫我等vendor出final version再自己下決定。

結果等到八點半終於搞掂,行出公司門口再搭的過海同自己家人吃飯,嗰陣已經下定決心:出Bonus嗰日0900遞信裸辭。

#來世不做inhousemarketingexecutive
本黎年尾review, 無啦啦變左6月先review.
變相半年無人工加
請完病假返黎
老細同你講
佢30年都冇請過病假
叫你要識保重身體
成班八婆係公司圍威喂
搞埋啲小圈子
我都覺
公司長期冇靚女=度日如年
死心
打風要我返工
離題,返出去
屌佢老母, 條友死全家啦
好彩只係做你下屬
做你老婆真係日日家暴
無得調區 搞到要屯門返柴灣
長期被老細拖糧一個月
仲要無錢唔肯認,敢檐死話係我地做得唔好,個客唔比錢,所以要拖住你地糧先
利申:quit左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞