一人一件導致你對間公司徹底死心嘅事

452 回覆
941 Like 32 Dislike
公司小圈子, 連腦細都玩埋一份, 只要係佢地果堆做錯幾大件事(例如程序出錯同埋俾客投訴)都唔洗開會公審同揚出去, 非佢地圈子嘅就連小事都要揚到全公司都知仲要屌到上天花板
同一個意見係佢地圈子嘅人提出嘅話係有見地有眼光, 唔係佢地圈子提出嘅話叫生事
哩啲腦細叻呀
辦公室最緊要唔係做野幾叻係要識埋堆同擦鞋 識擦鞋就升官發達㗎啦
咁似我公司
係咪金xxx
公司有個同事同我同pose 但係弱智 佢人工高過我 嬲
遲到幾耐當日留返幾耐
再扣一個鐘OT
新請既Senior manager 同entry level 做既野一樣
但 人工係x3
前老闆係做野癈既空殻老闆,靠痴佢d朋友先做到老闆既,除左無用仲咸濕厹

有次同同事接左份project,可以由頭buildup到尾既,對我地呢d新人機會好難得,咁我同同事就梗係落力做啦!結果個project 個客好滿意,outcome都好好業績咁。

點知有個姣西utuber黎左,私底下同厹講一句,
話同個客係朋友想直接將我做得好地地既project 拎走,俾d屎我做

然後厹竟然夾埋姣西,兩個人夾住我要我嘔返個project出黎

第二件係,我地平時食飯無打卡時間,大家大概時間返就得,但大家都唔會過個半鐘以上,然後姣西有次利用食飯時間,去左做自己kol既活動,「食」左4個鐘先返,其間所有野都係我做哂

個陣已經死心,把心一橫草左一筆錢就走左,狗到我走個日厹行過黎話,辛苦左你咁耐啦
我無理過佢就離開左
前老闆係做野癈既空殻老闆,靠痴佢d朋友先做到老闆既,除左無用仲咸濕厹

有次同同事接左份project,可以由頭buildup到尾既,對我地呢d新人機會好難得,咁我同同事就梗係落力做啦!結果個project 個客好滿意,outcome都好好業績咁。

點知有個姣西utuber黎左,私底下同厹講一句,
話同個客係朋友想直接將我做得好地地既project 拎走,俾d屎我做

然後厹竟然夾埋姣西,兩個人夾住我要我嘔返個project出黎

第二件係,我地平時食飯無打卡時間,大家大概時間返就得,但大家都唔會過個半鐘以上,然後姣西有次利用食飯時間,去左做自己kol既活動,「食」左4個鐘先返,其間所有野都係我做哂

個陣已經死心,把心一橫草左一筆錢就走左,狗到我走個日厹行過黎話,辛苦左你咁耐啦
我無理過佢就離開左

Youtuber? 開名啦
Commitment 就算白紙黑字都係如同虛設
人工加得慢,新人人工仲高過舊人
垃圾management,turnover rate勁高永遠唔正視
新人佔一半以上,做撚死舊人又唔加人工
開名
臭西有次請假,落左假紙俾厹老闆,但厹只係話俾同事聽佢會放假,大家都唔知幾多日,臭西到放假前一日先同我地講放假,成條team無人預訂到野佢做,最後原來佢放左10日大假,佢個10日既野全部我做哂,最後唔該乜柒都無講過

我前公司又係咁
愈做得耐公司對佢地就愈差
我team head年年跑到數但大腦細唔like佢,無讚不得止仲話為咗加人工俾全公司要喺我條team到cut人兼俾屎我team head執
加個做得幾個月嘅新仔都唔撚加俾你,搞到個新仔以為自己上哂位,成日同你爭寵,大project先搶,細野就扮忙唔撚做,錢又佢袋,彩又佢擺,屎就我食,搵緊工走。
唔單止員工對佢死心,連客人都對佢死心
依家分店少左,食客又少左,但係就死唔斷氣
點解仲生存到
勁難食
佢要按比例補番 (如果你做夠三個月)
攞緊trainnee人工
要做正職workload既量

到放工 準時比人講閒話
OT 又比人嫌少
最後每日要返10.5小時 o到同佢地一齊既量先滿意

Ot補水每粒鐘得30

呢間 係超大公司
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞