一人一件導致你對間公司徹底死心嘅事

452 回覆
941 Like 32 Dislike
我又唔係咁睇
一間公司仲可以正常運作
咁個管理層廢極有限
至少一定係有人係跟到手尾

而家個問題係好多管理層都唔識得去點管人
on the job training
guideline
完全欠奉
全靠口耳相傳 跟前人點做

對下屬工作管理就係 能者多勞 弱者少勞
但屌你老母 人工又唔見多 職又唔見會升
平均分工 都做唔到

最仆街係用人/處事唯親
呢個先係最嚴重問題
屌...係咪同事呀
求相認

btw i know that feel
漏左講句
次次有豬頭骨
都會過黎好聲好氣
話信得過你 你做得到 唔放心交俾其他人做
一次 我當你睇得起我
兩次 我就心諗 其他人準時放工 我就幫你OT死掂佢 唔係路呀
三次 我就屌你老母
最PK係 有事求你時就好聲好氣
到搞掂完 京劇極速變臉
1月開始搵工,諗住農歷新年一出左雙糧就resign
屌喇星,完全明你感受
有豬頭骨果陣就嘻皮笑臉
搞掂之後一句多謝都無聲,極速變臉
到下一單豬頭骨,又嚟笑住搵返你
未咁快走到,但已經寫緊cv準備寄畀headhunt
成4,5月先出bonus
唔理啦,照搵工,反正份份工都係咁西,我搵份高d人工唔好
me too
之後仲要俾間仆街公司炒鳩左
超,其實最後拍板用香港公司果個咪又係你老細,你只係做替死鬼
我都係咁,不過我動手俾信佢先,最後果個月簡直唔係人過嘅

屌 我last day都俾人玩
放心 我去勞記隊鳩佢
返工俾人玩
用十秒唔夠既時間去教我用兩部機
之後講:明啦識嫁啦就行撚左
俾最難最多既我做
迫走人唔夠人手做野要OT就有OT錢
知道佢地慣咁做之後唔夠三個月裸辭!
大佬留我我都唔出聲
老細問我做咩個個都做唔長我都唔出聲

做乜要教精你間閪野
做緊賣鞋
無得準時走
次次收鋪都有野要汁
間鋪又大又多野記
環境又麻麻
做D野又麻煩
次次D客試完鞋隻鞋仲暖覺得好核凸(靚女例外)
諗住死頂一個月拎足一個月糧就走
未做過賣鞋都唔知原來咁惡頂
都唔知D人點解可以做咁耐
呢D就係無能表現

大佬係無意識 定係放縱下面班細咁玩辦工室政治
老細知道新同事個個都做唔長
有無去了解返個原因

所以 香港做高位果班 真係唔識點管人
我個team leader 好撚搞笑
9-6係叫我是但搵野做
一到收工先比野你做
我曾經有份工都係咁
老細好鍾意臨收工先send野過黎要跟
所以試用期完前就quit左
啱啱先見到呢個post 想講好耐啦
之前係中小企度做
要學咗佢哋套system 先做到嘢
所有老屎忽話冇doc 叫我寫
係我第三個月做咗好多doc 問咗唔太關事嘅同事先知完來公司有share drive 仲要已經有絕大部分資料唔晒寫
個lead 我嘅失婚婦人係佢放假要我幫佢做嘢先話有
問點解之前唔俾我就話俾我學嘢
後來我係老闆面前問
佢先死死氣俾access 我

咩好job 自己接晒但又做得差
變咗垃圾就叫我跟
老闆都唔知點解知道成件事係點都仲係幫住佢
心淡走人

最近係一間垃圾startup 做
做咗兩個月就走人
startup 一百個有九十九個伏
尤其係只有一個老閪同幾個員工嘅startup
所以大家轉startup 前 一定要諗清諗楚

前排俾老閪日日當出氣袋
裸辭咗
已經兩個月未搵到工
但係都冇後悔
唔想再幫呢啲垃圾做嘢
巴打邊一行?咩post
有次做份野差唔多做左兩個月
臨交前幾日個客先話要用佢特定format做份野
實際上差唔多等於全份再做過,但上頭又話點都要死掂佢又話咩得我一個知堆數點搞
結果連續幾晚做到凌晨,做完之後又話做埋呢樣嗰樣
當時嬲到仆街,做完即刻遞信
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞