一人一件導致你對間公司徹底死心嘅事

452 回覆
941 Like 32 Dislike
我間公司有十幾個高層,其中一個高層A女士下個星期日要去某客人間公司主持講座。
今日A女士臨時臨急last minute委派中層B先生去指導低層(即係我)幫佢整份中文powerpoint,內容要updated as at 今年11月。
B先生就問A女士以前有無類似嘅PPT比我參考。A女士就send份2011年嘅中文powerpoint,同埋一份format完全唔同嘅2015年英文PDF我。
話曬份樣本都幾年前,所以我由朝改到下晝都未改完。B先生都係到嘅嘆可能要我weekend返黎做,屌你老母我就緊係唔撚想。
頭先我萬念俱灰,想係公司個common folder睇下有無嘢可以幫到手。
屌 你 老 母。A女士個common folder入面原來有份2018年5月嘅中文powerpoint。
即係你玩鳩我啦?

呢位A女士係就係好資深,但平時就串柒柒,d要求五時花六時雨,本來我就對佢頗不滿。
呢獲仲要做埋d濕鳩小動作,係咪要搏人去打柒佢?
本來覺得呢間公司嘅少壯派好多都幾好人,都有諗過攞到牌之後繼續留係到。
但而家真係覺得呢間垃圾忍佢都廢鳩事。而家我未攞到牌就話困身係到住,一攞到牌我就898然後逐個老屎忽當面屌柒佢。

btw我間公司不嬲都有林林總總濕濕鳩鳩嘅事。例如初初入職個老屎忽office manager就係到嚇鳩人話想升職就要表現到想進修嘅野心,要我地自己出錢買d專科書去擴充公司嘅internal library。我有幾個同事on99買咗,我就睬佢都傻無理到佢。
之前果d on9嘢我本身都算,咪搞到我我就當無事。
今次呢單真係令我好撚火。等我攞到個牌跳槽之後就開名一次過爆鳩曬呢間公司嘅黑暗嘢,即管睇下你呢間垃圾公司keep咗咁多年個金漆招牌仲可唔可以繼續維持落去。
而且返工放工仲要on99打卡。
加辛不加薪
保險狗
俾大佬屈話我幫其他公司手
我成日遲30分鐘
但係每日ot 3個鐘到
一路都好地地
近排極高層無啦啦開聲叫我唔好再遲到
即刻著撚曬揾其他工
有幾個offer, take左個+30%人工嘅
星期一會補水走人
上司唔做嘢
交晒你負責原本應該佢做嘅嘢
最後有問題時終於知佢點解乜都唔理
因為咁就可以將責任推俾我 自己撇得乾乾淨淨
俾雙糧
唔係啦
明明蝕比佢
當你一路攞九佢著數
做咩犯法嘢?
離職之後有無告發間公司
賤人發現
公司立場又真係無錯喎
不過我就咁諗
準時返工
係咪可以準時放工先
我全年夾埋請左7日病假,12月阿頭send email黎話你請咁多日病假黎緊我唔會考慮加你人工
扮乜撚,資深過我既同事都未加過啦
新年後即遞信走左
加左人工同我講寫錯左,要減半
唔關公司事,係某一大班同事既人事問題
睇唔過眼佢地對住個實習生都要玩小圈子
公司亂,小圈子,上司玩卸膊操,出事食花生扮無辜,老闆教員工一個大話蓋一個大話 出事屌柒你,入左行四個月已經要跟成十幾個project。唔撚知做緊乜鳩日日都
樓主local firm train 緊?
遲到一分鐘屌柒我 但我日日遲一兩個字先走
捱左年半得 19K
點撚知今年新入職FG出20k

即刻跳槽去第二間公司 宜家30K
有咩事就搵工,唔好咁on9諗有咩會改善,有人請就得啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞