一人一件導致你對間公司徹底死心嘅事

452 回覆
941 Like 32 Dislike
我後尾跟足2018年果份,再改少少內容同執下format,廢時仲曬自己時間

A女士特登打畀我話佢搵咗好耐都只係都幾年前嘅version。但睇返common drive 紀錄,A女士前排先將2018果份share過畀其他人 如果佢咁都睇錯record我會建議佢退休

呢次係我第一次幫A女士做嘢,經B先生引薦,除咗做ppt之外仲有份相關嘅handout要我整。整handout果陣佢已經諸多last minute要求,態度又西,我都好聲好氣咁跟佢改。

但ppt呢單嘢真係睇得出A女士心地有問題,唔知係咪見我新入職所以玩鳩我,以後再有人叫我幫佢做嘢我會毫不猶豫咁推咗佢
hr死定經理死 多數hr唔夠經理鬥
我係因為自己on9做過一排廢青 cv太花 空白期太長
冇乜公司請我 當時見到呢間就咩都冇諗就狗衝

我都唔明點解人工福利差到仆街其他同事都仲繼續做

利申:已轉工
i know that feel
Contract 轉 Perm 加得嗰5.6%人工
仲要Contract 最後一個星期先通知轉Perm個人工
所以轉做Perm搵工走

到遞信連$1都加唔到比我 仲叫我頂多陣應承下年加人工加多啲
上司唔係要一個做得野
而係要一個擦得靚佢對鞋既人
做人無公關 食得屎
我以前係唔信
做得野 我駛做下把
但現實就係 做人有公關
廢物都可以生活得好好
我公司又係例牌要ot
開頭一返工我都好木準時返工
比返工時間早十幾分鐘返左黎
後尾一個月之後我係度諗,你都唔係準時放工我做乜準時返工
仲要出聲話埋你就真係早走早著
扣起commission唔出 係咁多。
條女做金手指咁仆街

唔係公司唔俾溝女,而係你太柒條女唔想受溝,所以搵公司救命
男人唻
不過除左臭閪個閪字其它都好認同
我都好想等佢自己做返晒啲野, 等佢對我咁衰丫嗱! 樣樣野都咁多野講丫嗱! 做果時又唔俾意見, 做完晒先唻嫌三嫌四, 嫌東嫌西!!
我睇死佢地, 俾佢地自己做, 咪又係將我啲野亂炒埋一碟, 東拼西湊, 貼到肉肉酸酸, 歪唻歪秤
痴撚線+1
最重要係原來大老闆甚至唔知啲野係你做 (如果唔係有問題)
姐係功就佢領, 鑊就你孭
以為佢賞識你俾你負責多啲野? 以為做多左野有功領有人工加? 太天真了少年
咁個八婆係老闆娘
yes, 所以我都驚走左都只會係咁上下
無分別
咁爽架咩
之前有公司新開請kol食飯,
個個都好識做唔會食過3次。
有個好出名既,食左5次以上,次次call爆枱,
俾間公司bam左
公司同組有三個廢柴
其中一個係S
另外兩個同職級
但廢到嘔,未齊cert掛唔到名都人工高過我
做野又慢又錯,我一個人睇一個盤 佢地三個人睇仲要有條靚同有個經理幫佢
忍唔撚到 即走
幫間公司R左好多客返黎 雖然係返Pt但當正係自己屋企人開咁仆心仆命 由開頭無乜人幫襯到依家開分店 做左年幾無射波早退 老細都讚我做得野 但淨係加過一次人工$50/hr加到$55/hr
個陣仲講到55蚊個價最盡無得再加 點知前排見佢請Pt$60/hr 灰到即刻講唔做
利申:酒吧餐廳 凌晨三點先收工
係 大概知道市價係30K
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞