一人一件導致你對間公司徹底死心嘅事

452 回覆
941 Like 32 Dislike
我間公司都好多呢d濕鳩野

當年間公司好少人時入職
日日忙到痴線,試過成個月,
由星期一至星期日,做到無停手
成個月有OT無放假(當然無錢補)
捱生捱死,做完左幾單project
當時人工重要因為FG,低過隻狗
功勞大多比上面個個做野既資深d既八婆食晒

當時已經好嬲好灰
果時隔離team個大佬主動撩我過檔跟佢
重講左好多鼓勵說話,同埋講佢觀察左我一段時間
睇到我擺明係果條team最有潛力
重做得好過d經驗多你幾年既
又話我功勞比人搶晒好慘

當時真係好開心,以為遇到個肯同自己實力既人
當時FG,本黎就覺得人工低唔係大問題
最重要係學到野,同得到認同感
之後就跟左果個大佬,雖然同樣好忙好多野做
但都睇得出佢係睇重我,比我做既野都既有份量
好多前輩重做緊d簡單野
我已經可以一個人做跟一單project
而且我都唔想辜負呢位大佬,做得好博命
自願OT,病都返工

最後單project無病無痛完工
我人工重係加幅唔大
佢當年應承我會比我升職
最後無晒件事,係我自己強烈申請先升左我
因為我成為左同期唯一係果一刻上到呢個位既人
我條氣都順返少少
但呢幾年,果個大佬都成日會搵我食飯
係咁比承諾我,讚我
但一同老細講人工講升職,佢就縮晒骨既態度
加上人工真係好低
我終於辭左職
但我當既心裡重對呢位大佬有感激之心
覺得佢比左一個學野既機會我,肯定左我實力

我工作性質係要同第二d公司合作既
係我臨走時一次開會時
傾緊我交接問題時,個大佬都黎左
佢全程係咁比說話我聽,話咩無本心呀,養唔熟呀
我真係又嬲又委屈
其實單野已經尾聲,根本無手尾比佢跟
同我合作一齊做左幾年既公司其中一個大佬大聲鬧
「有冇搞錯呀你!咁多年黎我地要你加人手你又話無人無人
你無人時人地有冇拋棄你地先?
最後人地單拖幫你搞店左單project
佢無欠你架!你就欠左佢啦!收聲啦!我地以後唔會再同你地公司合作!」
其他人都有附和
個大佬就死狗咁認錯

呢一下我先真正對呢間公司死心
Btw,當時好高興咁多人撐我
你大佬... 都幾賤格

btw 想比廿個like你對家公司個大佬
好撚正
快d去佢公司做
巴打返左工幾耐?
大公司?
BTW bless u
大陸狗
我間公司見我同d合作公司關係幾好
我又長期單拖對外做野
佢地升我職時好自然咁係我份新合約入面加左唔可以跳槽去合作公司既條約

不過呢件事我覺得未至於唔合理既
始終有利益衝突

但我唔鐘佢果種本黎無,後期諗到就加,要我簽
重老馮既態度

Btw,我走果時果邊有撩我跳槽
佢話份約到左期後,佢會聯絡我

我暫時都滿意而家新既工作環境
但多個選項都唔錯
我入去時係超細公司
而家發展到中型規模啦

我做左約3-4年
之前有做過約一年野
但果時做d野同果間唔係咁相同(但類同)
所以我當我FG入去做(事實上佢地都好比面,比左個FG價我
佢係老細。返工後期或者都唔太夾了,但識咁多年,
我總係覺得緣份黎既,最後段關係因為一個旅行收皮

一齊去完旅行返黎之後,返埋最後一日無再搵過佢
去之前講請,但又要我比住一半咩之後比返我,

夾洗費比佢做大佬咁無問題,
但又變左你乜都話哂事,又要乜都平,
有d野你唔做我做,我做完你又一句你自己搞掂得啦
我買手信比人,一副我無買過野比你咁
句句說話都有潛台詞

本身唔想去呢個旅行,去之前講A級,去到E級或者都無

最後嗰半份錢我問你比唔比返,你又話遲下先

心都死埋,各走各路算了

我本心向明月
幫佢請假lol
講真,如果唔係因為失業幾個月
屋企等住一筆錢應急
我都未必會走去一間國企度做
入到去發現就算唔係大陸人
本地人嘅文化都俾人蠶食得七七八八
個個一係就打份工置身事外,一係就索性同流合污

最頂唔順嘅係公司突然收到北京Order
要求拍唔知咩Video撐大陸申請冬奧
公司HR突然派40條有關冬奧嘅考卷
要所有同事個個對住鏡頭作答
當然,鏡頭背後就有答案擺響度,純粹做樣
搞一輪,成個上午冇得做嘢,之後唔知咩人出嚟做主持
對住個鏡頭宣布,全公司都答對所有問題
個個好熱心支持中國申請冬奧
然後叫所有同事入去Meeting Room大聲嗌話支持中國申請冬奧YEAH
(果吓我真係頂唔順,趁大家入緊Meeting Room時候匿入廁所)

返工要做假,工作內容要做假
唯一好處就係人工唔錯,所以入去又接受到呢d嘢嘅香港人
個個都話唔好理咁多,人話乜就乜啦....
做得一排真係會開始發現個人變曬質,越來越冇底線
做緊自己個post上1級既野,仲要1個頂2個人workload
結果隻m覺得我做得慢,想郁鳩我,日日都做到仆街仲想我擦你鞋?
不過本身佢都搞鳩開自己team member,早就知下個到自己
i feel that bro
好撚慘
其實有時份人工咁高
係因為要簽名負責
有D野 簽左名 真係要上身
最後襯多人走果陣走埋一份
一野冇左半team人
點解仲要做

出左黎做左咁耐野
有好多野都睇化 睇透

好多公司當員工係支出 而唔係資產
最理想就係支出與收穫最大化
而家個workload你頂到 就繼續加 永無止境
到你遞信走果時 咪先加人工留人囉

work life balance?
老細 上司 恨不得你有返工 無放工
用你用到盡
睇下而家香港ON9 OT文化就知道

記得之前 為左可以準時放工
Lunch特登快快手手食完 開工做野
俾上司鬧話我破壞公司規矩
屌你老母 我用我自己時間都俾你鬧
事後其他同事講返
其實係阿頭出過聲問過
係咪真係咁多野做
屌你老味 我成枱都係野 仲要有一箱二箱係隔離
返工做到放工8-9點
你估真係當公司係我家 唔撚願走先瘋狂OT咩
同級既同事係咁做錯野
唔炒之餘仲將佢地啲野推曬俾我做
我做緊幾個人既野
人地就日日玩手機
我地就全部差唔多人工
咁我同呀頭講要加人工
佢同我講要我再儲多啲經驗
依家見緊幾份工
一有新工即走
返補習社part time,第一日就比個學習障礙嘅細路我跟,做唔切功課就叫佢抄答案算

考試period啲學生早放學,一點幾兩點就去補習社,咁我返四點半,佢夠膽死四點三先打比我話啲學生早到咗,四點半唔洗咁多人今日唔洗返,屌你個個住補習社樓上咩 明明一早就知嘅,點解最後一秒先通知人唔洗返工

個大粒佬教中文,一句簡單成語都解錯,我解返比個學生聽,個學生又唔信我
冇錯! 之後佢話要人嘅時候我都費事睬佢
支持
有D阿頭完全唔識點去管理團隊
跟著呢D阿頭
就算佢勁到識飛
都係早走早著
最仆街既係我提出不如俾啲簡單既野佢地做
我呀頭話:你放心交俾佢地?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞