一人一件導致你對間公司徹底死心嘅事

452 回覆
941 Like 32 Dislike
你公司名係咪t字頭
4 個字講晒

用人唯親.

全部皇親國戚. 等於你多咗10幾廿個老細.
追哂成個post,重點係係香港做打工仔十居其九都係慘
我老細比左單野我跟,叫我去問一間電訊公司拎quote,咁我一直都有跟,keep著email追間電訊公司快d出quote咁

咁有一朝早,我返工見到有第二個同事對緊張quote

我坐低check email,間電訊公司出左個quote,cc左比我地成條team包括我老細,咁我以為我老細將單野assign左比第二個同事跟,所以我冇特登update佢

反正佢都知出左quote同埋assign左比第二個同事跟

然後果日下午,我老細就發神經屌鳩我做咩唔update佢

咁我話今朝見到有第二個同事跟緊,以為你知道同埋assign左比人跟,我咪冇update你囉

之後條仆街繼續發爛炸,話佢做野唔駛我教,就算佢比第二個做,我都有責任update佢

跟著捉我入meeting room照肺,係咁罵我呢樣果樣咁,問我想點,係咁無限上綱上線

出返黎我嬲撚到爆即刻打resign letter扔比佢棵辭
升職升埋D廢柴,D野就係我做曬升又唔我,做到心灰意冷
似係你on9多d
我唔撚理啦,小事化大,我棵辭搵過第二份人工仲高又唔撚駛受呢d on9氣,佢自己做撚飽佢啦
屌 就算而家完全冇錯都好,我之前做錯果D就成鬼日提,佢自己錯果陣就捐返入個西窿,當冇事發生,仲成日話自己點小心小心,金晴火眼,錯果D仲誇張過我
過完新年拎埋BONUS就閃人算,做到好冇癮
上司成日話我係人材

但加人工果陣加500蚊

audit?
邊間
遲到罰款
落街買杯嘢都要記名
一年8日al
No sl 除非4日以上
呢啲真係要走 身同感受 唔好哂時間
冇錯,最後我都係走佐,係臨走前前一日個上司走黎叫我留低,最後我都係冇理佢
要你留低都要比d誠意架!
SAME HERE
冇喔,條友就係話唔係真係走啊嘛,唔好走啦,過多一排升你職,我心諗冇撚玩啦,當我傻仔啊,仲要過多一段時間先升,癡撚線,我最後我都係西面,同佢講係啊,決定佐走
過多一排比個官佢做

不過有時都係要好黎好去D,我決定左走既話通常都係講family matter... 講真如果真係要走個刻先加薪留你,呢間公司真係好極有限

我就真係唔想搞到咁核突,辭完又留
就係羅,屌佢老味,升D廢柴都唔升D做到野架,臨走先留,傻撚佐,辭佐又留其他人會點睇,呢D傻仔行為我先唔做
其實如果公司PROMISE升
真係賭一次架咋

如果信,都真係要有哂時間表先好信...
有機會先升我真係唔會留
同時要升職之外,而家都要加返人工先喇

佢升左第二個就真係要屌出聲
只可以講
神不知鬼不覺地留返D屎比佢地喇
睇黎你個D上司都係賤人黎
想相認?
11 12相對上算好啦
不過都係嗰句
有得走好走
返工唔夠兩個星期,我老細就話收到黑函,有人篤我返工瞓覺😪&成日唔係位
但我根本無,但我老細就信撚晒人,仲話要搵人返黎頂我個位好易 恐嚇我叫我寫份口供解釋
屌,你都無查清楚就信人,之後仲延長我probation & 叫我每日寫今日返工做過乜嘢

咁我未搵到就忍,發誓搵到工即走

但之後有兩個同grade 的人走左,佢地驚人手短缺&知道難頂好難搵人做就改口,未過proba就話同大老闆保我,話我唔洗炒,DLLM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞