一人一件導致你對間公司徹底死心嘅事

452 回覆
941 Like 32 Dislike
Fg 做緊Production 公司
次次問親呀頭意見都話覺得Ok 無乜意見
叫我比其餘個兩個Senior 睇下
Senior Ok 佢就Ok
咁有一兩次我就索性直接問啲Senior 意見無問過佢
到最後搞掂哂份野比佢睇個陣又話覺得應該點點點
最後差唔多成份野要執過哂咁濟
都唔知係咪玩鳩我

跟住頭個一個月返工個陣差唔多日日都要自己問佢有咩幫手
而佢又好似完全無Planning 咁叫我問下其他同事
搞到我覺得自己好似隻狗咁乞野做
到有時其他Senior 直接彈野比我做個陣 佢又會用埋啲質疑我既語氣問我係到做咩
心諗係你自己無野比我做但依家又想話我唔做野
其他真正無做野又淨係識得係到傾計既同事又唔見佢話佢地
有著呢啲呀頭就算其他同事幾好都無用
成team 間公司遲早就係死係你呢啲人手上
5.5+勞工
點解仲要肯做
打卡=低級員工待遇
咁仆街,比d hints癡線西呀喂
名就唔爆啦,
無謂令佢有人識啦,本身都係nobody
(d粉買返黎
俾d hints..搵佢出4個幾鐘活動既牌子係mac

Same
唔會死心 因為一直都無上過心
屋企有白事要拎假
個仆街經理話唔批假俾我
話我太急趕 公司太多人放假 放唔到俾我喎
最後全家人就我一個人走去擇過日再搞
呢件事我忍左

之後隔左幾個月 好朋友結婚要拎假
個仆街經理又唔批俾我
但我今次早左兩個幾月拎假
最後我同佢講左句
「得,我聽日俾封信你,我做埋今個月唔做!」

跟住條八婆等我遞左信之後
係咁問我身邊D同事
「佢係咪因為我唔批假俾佢所以唔做呀?」

咪扮野啦死八婆
準時放工又被office OT文化批鬥
Ot無問題
但真係做野無法
扮工一定唔理
最多咪炒我囉
local firm,年30晚要正常時間收工
已婚manager 掛住溝第二個部門嘅女同事
晚晚6點幾同佢一齊走
然後比曬佢d嘢我做
聽同事講先知

我上一手同事幫同級爭取到每個月有一日係有薪假,依家佢辭左無做,公司即刻反口話無,話所有福利要跟返合約
你見新工個陣填左expected salary 30k?
本身返830放630,但每日 ot 1-3小時不等,沒有補水,所以我都有時遲返15分鐘到。
只要返工既日子,我三年來都冇正正常常返屋企同屋企人坐埋一齊食飯過,用唔同途徑講俾manager知咁樣唔得架,我同班同事都好辛苦,一係就補水,一係就你搞好d人手工作分配。我臨走個時,先開始有補鐘哩個方案,但要求甚多,又要話routine做唔曬唔俾補,要突發野先俾補,但突發野通常都係返工時間有,到630先做番routine 野,所以630之後都冇得補,又要每一個鐘要manager 親自簽名。我真係屌你老豆,補鐘都咁撚多要求,咁人地係公司ot就即係自願性或者強迫性,俾左時間青春公司,大佬呀我只係一個低級職員仔黎架咋,但咁撚多要求先補鐘,頂你個肺

做三年準備升第二次,佢話升我,公司內部都出埋email, 到月尾突然同我講話公司內部唔個咩撚野所以要3個月後先升到,之後到三個月後既月尾,又話我上次唔係同你講左係6個月後要升你架嘛,唔係咩,我心諗我屌你呀,我咪嬲嬲地辭工,我覺得我忍耐力都算好高
local firm 正常放工事件係.....

1900?
2000?
2100?
已犯法
痴線 白事都唔俾人放
上級:老細
下屬:同事A+我
明明佢將份野交左比同事A
同事A衰左都可以怪我

同一種文件同事A就過到
我就話唔得
後期咩鳩都唔撚做
個陣做好哂野,準收工,
一般要我ot既都係d好急既,我先會ot,
但每次某d ot專員遲俾料我跟,
同佢講我夠鐘收工,唔急既我聽日朝再趕,
通常d專員答完唔急,之後就去老細度打小報告
講起ot,都有單。

老細見我準收,搵野俾我做要我ot但又低手
個星期要準備幾個節日既project,到星期尾全部都完好稿。正常禮拜尾就無野要跟,但佢自己吹大頭鬼,同個客講即日起到稿定乜,到我收工個陣追過黎叫我整

好,你既然講到咁撚急,咁就問佢有咩資料,
屌佢老母同我講無啊
咁乜柒都無整西咩
都算,我話個客急的話我放工返去整囉
講好有料就俾我,到我個日睇完戲11點幾追佢料。

佢老尾一句唔整啦
好在我都醒無落心落去,但咁無責任既人都係第一次見
公司policy 朝令夕改 仲要唔通知一下 完全無人知
邊個位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞