一人一件導致你對間公司徹底死心嘅事

452 回覆
941 Like 32 Dislike
蛇王又唔屌
唔做野又唔屌
見到啲FG高過自己
有乜野仆街過
成team人做到仆街
件人形垃圾都可以hea 打機 上網吹水
唔係無野俾佢做
佢係唔做 你都無佢符
最撚仆街係
明明爭少少就搞掂
都拖住 要等放工 或者 第二日先俾你
見到上司咁鳩樣都要攬佢
我就知道此地不宜久留
年尾要做appraisal
我同三個做左一年既同事拎好低分 你當60%咁下上
但我見d舊同事一般都有80-85%
咁我咪去問個M點解我地咁低分
佢竟然話: 哦 一般我地新同事都係咁低分d 咁以後先有得進步架嘛 放心啦 唔會影響加人工 因為個個都係加咁多

跟住就拎條數出黎睇啦
我差唔多最新但條數就最多
點撚知個M同我講啦喎:你條數最多可能因為你假期比較少 其他同事放假多
屌你老母你話我樣衰口臭做野差我都冇咁嬲
仆你個街我咁撚辛苦同你捱左個peak season冇sl過
你竟然同我講因為我放假少?

好啦過左幾日我見到個岩岩過proba既同事拎既分高過我好多 同舊同事睇齊
我就知個M係9up
同幾個同事都心死
最後出到黎加人工我地4個都唔滿意
但岩岩過proba果位同事就話加得ok
出左bonus就輪住走
新工人工多左3成 工作量少左一半
good!
其實辭職係需要勇氣
但有勇氣出走完,你真係會有可能見到一個完全唔同既世界
都好彩佢令我死心
原來係諗住做多一年先走
而家真係覺得點撚解唔早D走
睇左大半個post,發覺好多都係D 新人高過舊人既case, 其實呢D係hr問題定腦細問題?
其實我聽返朋友分享,好多時都係咁

一係就係舊人係經濟唔好既時候入黎,所以起薪點好低
一係就係急請新人所以唯有接受佢地叫價高dd
係part time公司夢遺 唔敢做鳥
一個人頂幾條友做嘅嘢
年尾加人工, 比起其他人只係多一百幾十

臨走仲同我講話如果我肯做多排一定升我
之後我答: 唔啦, 因間升咗又係多果一千幾百仲要同人執屎

結果新工hea住做, 又free
唔駛幫廢老廢中執屎執尿
個臭閪youtuber係邊個呀?
走左幾條友之後半年都無請過人,其中一個仲要係manager 老闆話請唔到啱用嘅人,不過理撚得你照走
同事屋企人死左, 未平復心情, 比個刷老細鞋嘅上司係咁問係點死,咩方法死
哇屌,他朝君體也相同阿
前同事又係,講到出口想加人工,最後話會加,無講實加幾多,加500
佢ig買數買得最多
本身得3千幾人,無見一排上到萬幾
以為佢做片紅左,點知睇返d view就知係買
公司只係一張商業登記證,你唔會對張商業登記證產生感情掛
師兄好有心 我會仔細考慮下
Section head話比多個新staff我哋team
聽到team head反問返點解要比多個人,仲好似唔想要咁。

有啲AMLChecking喺office hour真係冇時間做
team head知道咗反應係:「咁果啲checking留返放工之後做囉。」(聽同事講)

啱啱返工個零月,有次要幫手埋尾所以OT,隔離team有人見到問我做咩仲唔走。跟住team head聽到插咀話:「留耐啲就啱喇」

Team head開口埋口就話:「你哋呢一代XYZ,你哋呢一代點點。」(e.g. 唔著重禮貌//成日強調準時收工......)

利申:祼辭已走
師姐係咪好靚女
今年年頭加入一間大陸國企
話就話幫佢地搞一帶一路嘅marketing野
點知做左冇耐就發現根本就係海外班大陸人叫你俾乜都好
你簽紙批就好,唔好問咁多
最撚離譜係原來大X報,環球X報果d會莫名其妙send email黎
話同你大老細傾好左要響佢地度做宣傳要簽幾十萬俾佢地
我見條數唔細,問阿姐乜資料都冇係咪都簽俾佢
阿姐見我問長問短開始唔高興,叫我自己睇2017年Marketing單照俾就得
結果我打開2017年d單黎睇
林鄭月娥上人賀詞30萬,唔知乜鬼大陸貿易會議賀稿50萬
再翻一下究竟幾十萬做d乜....
原來係一張中學生用Powerpoint都整到嘅一頁廣告
唔怪之得五毛唔愁冇糧出啦!

後尾有單嘢話要搞,我搵人香港報價50萬左右
跟住個唔知乜經理就黎同我講,叫我上去北京睇下某間公司
阿姐收到Order要我飛一轉,上到去北京.....
屌!間公司竟然攞2015年Microsoft響Vega科技展條片出黎播
然後同我講話佢地做嘅....
返到香港,個乜經理係咁同我講話間公司好好,叫我“多加考慮”
最終我收到報價,北京果間野報成5百萬!
老細要求我問曬所有俾報價嘅公司攞同個Project相關嘅Portfolio
北京果間俾嘅野完全九唔搭八,我俾阿姐睇佢都話冇辦法俾果間野做

之後就犀利啦,個乜經理知道我冇搵北京間野做
勁唔高興走過黎嘈,
話果間公司嘅老細係我哋公司X總嘅朋友,我咁樣唔啱規矩
我話對方報價貴10倍,冇相關工作記錄,仲要播假片誠信有問題
佢話就算有問題都要簽!
我話,你知唔知你而家做緊咩?香港有ICAC㗎!
個乜經理就寸鳩我,我哋國企黎,洗驚你ICAC?
結果單Job雖然俾咗香港嘅公司,不過不斷再三刁難
提出勁多麻煩要求,雞蛋挑骨頭之外,無理由額外嘅野吳日無之
更on9嘅係,果條乜經理竟然話要召開公審大會
不過我響個公審大會之前已經遞信辭職
我阿姐勁唔高興我丟低個爛攤子俾佢
我遞信唔夠5分鐘,佢已經打電話叫IT封我公司server access
可能驚我會backup資料真係搵ICAC
呢度有幾多人等埋農歷新年走
bonus7月先出
隨時劈炮都得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞