一人一件導致你對間公司徹底死心嘅事

452 回覆
941 Like 32 Dislike
做工程狗
出撚咗site搞咗成日,臨收工叫人返公司開會
屌,返去車程都要成粒鐘啦
聽老細9up完有乜嘢又要即刻搞,冇十點都咪洗旨意放工
重要成日都係咁搞
咁係你ON撚9
如果你準時番工 準時收工 比人屌就話姐
做完即棄
懷才不遇
拍住廢老
做緊同小朋友有關既工,大老闆就咩都唔識單純係投資者
我就係由上司A train既,但今次係同上司b part
而兩個上司係不和
之前俾家長投訴埋啲白痴嘢
成班高層即刻照我肺
老闆之前有考慮兜上司B
所以佢係咁斜膊
少少嘢都話我做得唔好
最無奈係老闆係咁話我skills唔好,做咗一年唔應該係咁
但佢明明咩都唔知,又係咁話我唔努力
唔努力?
我放咗工睇幾多書上幾多workshop你又知唔知?
如果你覺得我廢就唔好俾新case我啦
第二日我話做到合約完就走
佢就係咁留我,叫我唔好少少挫折就放棄
話為我好
擺明就係無人接我啲case又同時train緊新人啦
即刻同佢講我已經考慮清楚唔會留
搏唔到 咁咪準時返工 每日ot二個鐘算囉
做零售
簽約個陣吹到個post好好搵
話個位好多人底薪連commission搵到16-20k
入到去就唔係個回事 個佣金計法每個月都改一次
佣金計法透門度低又唔清楚
重要set個target一次比一次高同離譜
可能一間舖一個月營業額得15萬左右 佢就要你一個人跑到10萬先有一細舊錢
但係一間舖最少都4個人run 根本條數係無可能跑到
最後圍埋連13K都過唔到

平時要人早返半個鐘遲放半個鐘OT無水補都算
每個月必有一次大活動要執過間舖起碼OT幾個鐘
聽過有其他分店因為d貨遲到搞到要凌晨2點先收到工
返工同收工係要用舖頭入面部手機自拍放上whatsapp黎打卡

好喇 上面成堆on9野都唔同佢計 真正心死既係下面
有次我叫上面比張糧單黎
等我可以對下份糧係咪真係咁撚少
D佣金計法係點撚樣之類
點知我阿頭同我講呢間公司一向無固定糧單出 無論做sales定係做back office既人都係無糧單
一定要你主動要求先比你

最後我再搵一個高級少少既大佬傾 叫佢搵會計比張糧單黎睇
拖左成2-3個月 佢whatsapp左一張jpg定唔知doc檔比我

佢send比我個陣我一開個file真係百感交雜
入面係一個windows既print screen cap圖黎
中間有個爛鳩program寫左我個名 入職日期同職位
佣金同人工就咁一個數字銀碼 乜撚detail都無
連公司名都無
一個print screen cap圖
下面條windows bar重有D乜鳩ie excel adobe chrome firefox係到

衰D講句 我自己用小畫家都可能整得好過佢
屌你老母閪 呢份垃圾我好撚肯定拎去邦民定大新/康業人地都會覺得我係一個青山痴線佬
你條傻撚諗住拎張垃圾黎借錢? 咪玩啦
更加唔好講申請信用卡
我怕我去到銀行拎張糧單出黎D teller會報警告我偽造文書
之後警察會鎖我入小欖精神病院

我咁撚大個仔都無諗過一間市值幾十億既上市公司
連張正常入息證明都出唔到比員工
唔怪得流得率咁高 本身間公司大把有料做得野既人都走曬
部門上司太戇鳩

我就財務部既人 但我個部門上司經常要我做撚埋其他部門既野
好似採購部 你老母班仆街日日返黎打switch掟飛鏢
我部門上司仲可以話佢地只係負責禁掣比錢 我地要幫佢sourcing同R報價
喂你究竟邊個dept架

OK D貨到喇 又唔撚係叫運輸部班友去拎 話運輸部人唔夠 就等我地去拎
屌你老母梗係唔夠人啦 去撚曬蛇丫嘛 車匙又拎走埋 我點去拎野阿定係你想我渣架30噸去拎
我之前建議送貨上門啦又ban鳩我話貴 幾十蚊都度 痴撚線

又成日諗撚埋D縮數 買野就乜撚都淘寶
淘完返黎錯左 / 用左陣就壞就屌鳩我地
屌你啦 明明D野香港都有賣 有D甚至公司樓下都有
打個電話講聲 人地就知道我地要乜架啦 就算錯左仲有得追究
又要貪平又想高質 出三百蚊就想屌李嘉欣 簡直智障
你扑野買套係咪都係淘寶架仆街
最近已經瘋狂到話上淘寶買文具 真係屌曬老母

就連平時自己部門既事 佢同大腦細既意見永遠係兩極
即係代表我做野最少要改兩次
除左大腦細直接order比我果D

太多不能盡錄 拎埋年底果份搵工走人
真唔真?
唔洗報稅咩?
點解可以連正式糧單都冇?
可唔可以去稅局舉報公司疑似逃稅?
港資公司就係咁撚濕鳩
慳個一千幾百搞走晒啲叻人
轉頭就慳出禍倒蝕幾億
開名啦屌
上市公司野洗撚保密咩
過完試用 無加人工
俾左個勤功扮哂有加咁 做既野仲要多左
利申fg
Ot果時公司無冷氣
垃圾咪玩鳩你地多 真係社會精英洗撚上兒登咩
D電腦慢撚過閪

講換講換換左幾年都唔撚換
請左個唔岩自己心水既上司
佢唔走咪自己走
做護士
有日收4點,suppose 3點幾就要有下更既人黎替
而因為部門大,所以經理會編人手
點知過晒鐘都仲未有人黎
打俾經理,佢先話冇人手,問我地可唔可以留多陣
我同另一個收4點既同事惟有繼續做,做到4點9先走得

其實唔夠人留多陣都唔係唔得
但可唔可以早啲講聲
佢要求我準時返工 準時收工好似殺佢全家咁
其實夜晚OT無冷氣又好難怪公司
有d甲級寫字樓真係6-7點左右就熄chiller
都唔係話你老細肯比錢就肯延長翻
細公司
成批舊人走哂
邊被屌邊學
其實幾開心 好多野都要自己負責 都幾上心
Ot都冇點同佢計
直到有個job
無啦啦彈左比我跟
我冇工程底但要指點班裝修佬
老細比我個幫手乜撚野都冇講低就放左假 剩低我on99跟手尾 冇工具又冇人幫既情況下做到手損哂
客嗰邊話想年尾前趕完 咁為趕工就放假都要番去趕
我叫隔離team 啲女仔ot到10點都有得補假 咁我嘔多成日應該都有啦(都未計日日10點走)
結果腦細話:「個假公司比你就有權收番 法例都冇規定比你 你可以試下告鳩我」<-原句 冇改過一粒字
大細超到仆街 知你冇人用當你frd頂硬上
結果下下用到我盡 洽到我仆街
連走左之後都同我下一手講 咪好似佢咁on9頂哂黎做

屌你老母 當你朋友 當我老襯
現在大把人同佢反哂面
都幾心涼
lm
工程撚
老總日日都要飯後開會屌老母
屌,算撚數啦
日日浪費1粒鐘
我用果1粒鐘跟下進度同判頭夾下野唔好?
係 做緊IT狗
send封email過去

dear A,
I saw there's a ppt chin version in ur folder, 下刪100字
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞