一人一件導致你對間公司徹底死心嘅事

452 回覆
941 Like 32 Dislike
呢種臭閪最撚仆街,我辭撚左職日日都唔做,全部扔晒俾佢!
Trainee身份, 但其實入左間公司兩年, 只係因為trainee program問題仲掛住呢個名, 近半年條team 走左勁多人, 結果我一個人做緊2個半人做嘅野, 我敢講全team我carry嘅野係最多, 同時間另外一個senior (仲有兩個senior不過地工作量大小小), 只係仲做緊一個人嘅野, 我就逗緊trainee人工, 之後trainee加人工加到我19k, 但其實出面比到2字頭我, 我私底下搵hr director傾過, 佢話加人工propose曬返大陸headquarter, 無得再轉, 有日食完飯嬲嬲地心死, 遞左信, 結果一日後比返2字頭我
要遞信先肯加人工 呢d公司留嚟都曬氣
當年2012年,做來做去都係得8-9k一個月,總係上唔到10k以上

唔怕係度開名,果間公司叫「味千拉麵」
依家雖然都唔算多,但都有接近20k,算係好過果陣
痴撚線公司
工程顧問狗
十二月派花紅
但十一月尾炒人
開名未
十年唔遲到一次
有次畀架車死火定唔知咩事遲左3分鐘左右咁大把
自首話遲左
19上司叫我補番15分鐘
平時叫我交嘢OT畀你就得
坐我前面個old seafood間中遲到又唔撚哂補嘅
條氣好唔順
幾分鐘同我計
以後計到盡畀佢
最後走埋
ching 邊行?有得加咁多
首先唔好話你有冇下屬 就連你有冇工番我都好懷疑呀死波台狗
公司啲男高層集體玩年齡歧視、人身攻擊
我而家心態都係準時收工
唔會再為啲咁既公司勞心勞力
fg 第一年人工加左400,即走
請成年都請唔到人
試用期請6 7 個得2個會留低
其他自動走
結果留底啲人都唔係好正常
因為佢寫錯budget
公司出唔到糧俾我
我老細話信得過佢嘅下年先一次過出翻糧俾我
之前已經拖過我幾次糧
雖然我同老細識左10年真係信得過佢
但無糧出真係唔撚得
新黎既宦官當道
完全唔理做左幾年仆心仆命既老臣子
利申 其中一個老臣子 依加間公司走淨一個老臣子
老細話你條team係用離撈客嫁炸,有咩好客 有潛力既大客交比第2條team跟啦
聽完嬲到仆街 叫埋幾個fd既同事一齊走
正常6點收工有晚ot到8:30再叫我入長洲
條女開post就差唔多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞