[人生哲理] 《黑白的世界不止於灰》(完)

612 回覆
217 Like 2 Dislike
照片中是一個大草原,有一男一女,右邊的佩盈留著中長髮,鬚髮掛耳。

她神情開朗,面頰露出了小酒窩,手正牽著一匹馬。

左邊是一個相貌堂堂的男人,年約三十五歲後,短髮整齊,同樣牽著一匹馬。

兩人都穿著騎師鞋,手挽著騎師帽。

「哩個係三十一歲既佩盈,左邊係佢既相親對象,叫做趙真成。」明月姐介紹。

「你好好諗下,自己應該點做。」她說,「包括,到底應唔應該去搵佢。」

「你要知道,其他人都可以去救佢,唔一定係你去。」明月姐再說,「而你去,可能會做人地電燈膽。」

聽罷——

我坐在椅子上,看著佩盈的笑容。

此時的她,大概在事業上得到滿足了吧。

不禁用手指摸摸她的臉。

「佢間帽店,係咪好成功?」我感觸地打聽。
好心酸。。
「有一種成功,叫一夜成名、短時間致富,都係好短時間就獲得肯定。同時,有一種成功,需要經年累月既努力,先會獲得肯定。」明月姐說,「佢屬於後者。」

「其實佢好幸運,有咁多人幫佢,佢間店幾年之間已經有名氣,得到街坊同熟客既認可。」明月姐說。

「最幸運既係我。」我說。

「孫醫生,我可唔可以問你意見?」我控制情緒,拿著照片。

「問。」孫醫生說。

「如果我知道佩盈即將會出意外,我可以出手救佢,但可能會影響佢既幸福,你覺得我應唔應該去救?」我問。

孫醫生慎重地考慮了一番。

「從醫生既角度,一定要救。」他說。

「從你,或者叫從自私既角度……」他欲言又止。

「從我既角度?」我正在等待。

他喝一口水,輕描淡寫地摸杯子,「更加要救。」
「或者咁講,如果我係你——」他放下水杯,用心看著我,「死都要救。」

「有乜可能唔救,或者讓比其他人救?」他反問。

這番說話,增強了我百倍的決心。

接著他就藉故要去廁所,暫時走開了。

「聽到未?明月姐。」我坐好身子,「我已經準備就緒。」

「你諗清楚就好。」明月姐點點頭,找出一部復古的照相機。

在拍照之前,她提出了一個要求。

「去係可以去,但你要同你家姐講聲先。」明月姐提出,「費事你屋企人擔心你夜返。」

「冇問題。」我一臉喜悅。

掏出手機,按按解鎖,再撥號給家姐。

同一時間,明月姐正在調整照相機的日期和時間。

「喂,家姐,我決定要再去一次。」我在電話中說。

突然,手一空。

明月姐奪走了我的手機,放到耳邊。
「喂,何諾兒?」她熱情地說,「係啊我係明月姐,你即刻帶你地個店員過黎。」

「係啊,小熊維維,係佢。你地一齊黎啦。」她繼續說,「人多冇壞既。」

「塵明月,你做乜拖埋佢地落水?」我不滿,要搶回手機。

她迅速地拿起照相機一按,閃光燈一閃,照白了我。

「咔嚓——」白到消失了。

坐位上空無一人。

只剩桌上半杯水。

「喂,係啊,我等你地過黎先收鋪。」明月姐繼續聊電話。

收線後,孫醫生再次出來。

「嘰……」黑色照片慢慢從照相機冒出,我的感官都在照片上。

「塵明月,睇黎你真係好鐘意塵明月哩個名,明明『神明乙』個名咁型。」孫醫生取笑。

「咁你又要叫孫醫生?」明月姐睄了一眼他胸口的丁字,「神明丁你明知我地要幫人,需要隱性埋名。」

若無其事地,她拿起黑色的照片,在背後加上Blu-tack。
「今次轉介佢比你真係辛苦晒。」孫醫生說,重新坐下,「但點解要多兩個人去?」

「因為我發覺當何常望住佩盈,佢就會慢慢改變,想變成一個彩色既人。」明月姐放慢手腳。

「然後當其他人望住佢地兩個,亦都會跟住改變,想變成一個更好既人。」她說,「例如何諾兒咁。」

「小熊維維有佢自己既問題,去一次旅行,跟佢兩個學下野,幾好丫。」明月姐說完。

把照片貼在背後的牆上。

照片漸漸浮現出——

穿著間條西裝的我,戴著帽子,站在大風中的草原。

前方是騎在馬上的佩盈。

「鈴、鈴!」古樸的木門被明月姐拉後。

伸手把「Close」的牌子翻轉。

鬆手後,翻成——

「謝謝收看」
全文完
姐係點呀 係咪有續集嫁
多謝你,個故好好睇
真係好精彩!好多謝先生又帶咗一個好故比大家
無記錯的話神明丁的孤獨的島個故入面個神明?
好好睇 謝謝
多謝先生寫咗咁耐文
真心好睇 大力支持續集
好耐無試過睇故睇到睇晒雞皮, 多謝先生
可能有去無回
見到神明乙同神明丁兩個名即刻打哂冷震
呢個故咁啱係我番工番到懷疑人生既時候出現,而我就好似文中提及既其他人一樣,望住何常同佩盈,就想改變,變成一個更好既人。
希望何常可以救番佩盈,佢地兩個有個好結局。
多謝先生寫咗一個咁精彩既故比我地。
Same here
神明丁仲要姓孫
好一句死都要救
多謝先生
其實係等先生出故嘅期間我已經睇返晒先生之前嘅故
但係都已經耐到唔記得晒神明乙同神明丁做咗咩 淨係記得佢地個名
好好睇
先生嘅文字真係好溫暖
係神明丁呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞