[人生哲理] 《黑白的世界不止於灰》(完)

612 回覆
217 Like 2 Dislike
又一個bad end故
為何未及時出生在 1874
我哋樂觀啲😢可能天齊有相,咁明月姐就可以帶返何常返去佢死之前果嗰段時間
搵到齊天勝係咪會搵到更多黑白相
齊天勝思前想後,才能提起勇氣。

「佩盈姐好早就離開左,就係你走左之後五年……」齊天勝開口。

他慢慢地說,我按耐地聽。

佩盈在我走了之後,邊跟老豆學習縫紉技術,邊設計新款式,終於在半年後開了帽子店。

兩父女齊心經營賣帽子的生意,鄭健不時接度身訂造的訂單,佩盈每季都設計新款式,委託工廠生產。

店鋪生意愈做愈好,也請了員工幫忙。

期間佩盈一直沒有談戀愛,直至第五年,店舖可以由員工看守,她才接受介紹,與人相親。

幾次相親之後,有一個男人年紀相若、表現得體。見面三次後,佩盈覺得他算是可以一起生活的對象,便答應一起外遊。

「佢地去左一個草原騎馬。」齊天勝說,「對方真係好好,知道佩盈想帶埋我去,佢就請埋我。」
「所以……你都有去?」我問。

「我都有去。」齊天勝說,有點難過,目睹了一切。

「佩盈姐係墮馬而死。佢隻馬騎到某個位置之後,突然好暴躁,失控,將佩盈姐摔落地。」他說,「結果佩盈姐墮地重傷,當場昏迷不醒,去到醫院已經……」

「你當時做左啲咩?點解唔跟實佢?」我怪責,想揪住他,「唔……好好保護佢?你接住佢丫嘛!」

我很生氣,生氣自己不在。

很無力,對很多事情都感到無力。

直至他說下去。

「因為個男人帶左部相機黎,佢地兩個……」齊天勝內疚,抱歉地說,「叫我幫手影相。」

「所以我只係拎住相機,我根本冇上馬。」他低下頭,事件歷歷在目。

聽了這話,我才再一次恢復過來。

隨即默默地——

我把手搭在他的肩上。

他抖了抖,抬頭望我。

「咁你一定有當時既相?」我問。
暫時咁多
今晚再出
G持
救佢
去救佩盈阿
哈利路亞 chance

係日本見到 即刻諗起何常既灰色蕃薯店
pish
始終唔可以影響太多
今日有無文
等一生都等
齊天勝想說話,不知道如何開口,不敢面對我。

「佩盈姐係影相之前吩咐,要好好保留佢既相,所以我一直都有好好保存。」他說,「但……」

「但咩?」我追問。

這時有客人想買番薯,我先用十秒左右完成了買賣。

然後齊天勝才回來。

「我有段時間公司投資失利,好需要錢。」他皺眉起來,左掌揉揉額頭,「如果我冇一筆錢去周轉,早就破左產,妻離子散。」

這個人在說什麼?明明我在問他照片的事。

「我聽佩盈姐提起過你既事,我知道佢同你既約定,所以我今日先會黎搵你。」他說,「本身我真係好想將佩盈姐張相交到你手上!」

「但就係我最缺錢既時候,咁啱有人出高價同我買張相,所以……」他說,慢慢閉眼,「我賣左。」
明月姐買咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞