[人生哲理] 《黑白的世界不止於灰》(完)

612 回覆
217 Like 2 Dislike

Take care
保重啊,呢排好多人都病
Take care!!
如果睇返程強同藍藍,其實好多閒角
有相係咪可以返去多次?
保重
先生 保重身體
先生小心身子
保重
今次真係完喇 有啲唔捨得
真係好好睇
新讀者留名
最初個標題就好吸引入嚟睇
追到去完第一次旅行嗰度 有種係好故嘅感覺
有種依個故應該會改變到我啲咩 好似啲蕃薯咁
就決定忍手唔睇 諗住等完左先一次過追哂
依家終於終於俾我等到 睇到眼濕濕左幾次
但就都係差最後一章
好期待好期待 期待到想留言話你知!
Between take care呀先生

唔捨得完呀
大家快啲正評 po 1未突破400
就快完有啲唔捨得,遠路在前
多謝支持
即將出文
45 六點十五分

「噠、噠、噠、噠……」行人綠橙亮起。

我袋好手機,再次急步起行。

當我付款從的士下來的時候,已經是六點十分。

抬頭望一眼工廈,望一眼工廈的名字。

確保沒有錯之後,便奔跑起來。

我闖進舊式升降機,轉身拉上鐵閘,「鏘——」

雙腳穩穩上升,橙色數字跳升,3、4、5……

「6!」我拉開鐵閘,踏出去之後關上。

眼前是602室,古樸的木門,門縫仍然透著光。

太好了,證明明月姐還在!

我鬆一口氣,踏前幾步,卻看到木門上掛著「Close」的牌子。

看手機時間,是六點十五分,我從未試過在關店的時間進去。

正想推門的時候,聽到了裡面的聲音。

有一男一女在對話,都是很耳熟的聲音。

女的是明月姐,男的……一時想不起來。

不管了,我用手一推,放出了裡面的光茫。
「鈴、鈴。」金色鈴鐺被搖響。

柔和的室內,有著明月姐和孫醫生,面對面地坐著聊天。

明月姐穿著軍綠色的羽絨服,左胸上方有一個黑色「乙」字,就像初次見面時一樣。只不過當時是短袖上衣,現在是羽絨服。

孫醫生穿著白銀羽絨服,背對著我。當他轉身向我打招呼時,我看到了他左胸上有一個「丁」字。

「好耐冇見。」他微笑說。

「係啊,好耐冇見。」我看著他,感覺他有點神奇。

「搵我有事?」明月姐問,背靠椅背。

我望著明月姐,再睄睄孫醫生,暗示有其他人在場。

「唔緊要,孫醫生知道我地既事,你隨便講。」明月姐說。

那我就不客氣了。

「聽講你已經買到佩盈既相。」我單刀直入。

「係啊……呵欠……啱啱買完返黎。」她伸了懶腰,開始講是非,「你知唔知幾難買?我幾難先搵到條友最需要錢既一刻,去同佢買。如果係其他時間,條友根本唔會理我。」
push
「做咩一直唔聽電話?」我問。

「可能……電話教左震機,擺左係手袋。」她心虛,忽然理直氣壯,「都話我啱啱返黎!我係第二個時代點聽你電話?」

「算,我唔同你計。」我說,冷靜一下,「總之,你依加送我去見佩盈。」

「你真係要咁急?本身我諗住夜啲先發訊息比你,叫你聽朝黎。」她說,「因為我依加……」

「我知你收左工,今次,我自己去就得。」我拍胸口說。

無論如何,我都要去阻止意外發生。

「不如咁,你放空一下,坐低抖順條氣先。」明月姐勸慰,「依加我比張相你睇,你睇完、諗清楚點做,先再下決定好唔好?」

接著,我拉開椅子,坐到孫醫生旁邊。

明月姐倒半杯水給我。

再慢慢地出示一張黑白照片,她把照片放到我的面前。
F5制已爛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞