Prophecy 價值投資組合分享及討論

392 回覆
23 Like 2 Dislike
有點擔心859
又被捲入大陸政策既風眼
華置 盈警
華置含撚了
應該都不太關連,重大升跌幅要睇管理層變賣資產同公司往後發展。
等大劉再有咩行動再討論
建議跌定後加多注嗎?
建議跌定後加多注嗎?

暫時個portfolio 唔會大轉
1. 應該會先賣走432, 1133 套現再找出路
2. 週期性股 368 正考慮套現,可能分段減持

有機會換入彩星
432 沽出 2000 @ 3.2
排隊all sell 但排唔倒,明天繼續努力
432 沽出 17000 @ 3.2
想請教 巴菲特講過 公司價值最終會反映係價格上
咁如果隻股票買左3,5,7年先升番去原本格價 咁我機會成本咪好大?

唔係, "個別"股票最終會反映係價格上 係錯誤.
如果隻股票好值錢但日日供股唔派息, 價值已經釋放唔倒, 但如果買好大量呢D 股票而分散投資, 令個別股票管理風險分散, 有希望可以做到"公司價值最終會反映係價格上"

非常唔同意

股仔好多都好超值,好多人好似你咁唸,年中害死好多人。向下炒,供,合,再跌,公司錢高價買關連人士垃圾資產。

股神個套係美國可行唔代表係香港哩邊都得。

全於你話要散開分注唔同股票,原理係岩,同係用落股仔造價值型投資就

你可以睇睇湯財個blog,佢入面有個股仔指數,你可以參考下

利伸:個人對本地非大型股見解,不喜勿插

26中巴宜家被迫釋放價值, 市場總會有方法
想請教 巴菲特講過 公司價值最終會反映係價格上
咁如果隻股票買左3,5,7年先升番去原本格價 咁我機會成本咪好大?

唔係, "個別"股票最終會反映係價格上 係錯誤.
如果隻股票好值錢但日日供股唔派息, 價值已經釋放唔倒, 但如果買好大量呢D 股票而分散投資, 令個別股票管理風險分散, 有希望可以做到"公司價值最終會反映係價格上"

非常唔同意

股仔好多都好超值,好多人好似你咁唸,年中害死好多人。向下炒,供,合,再跌,公司錢高價買關連人士垃圾資產。

股神個套係美國可行唔代表係香港哩邊都得。

全於你話要散開分注唔同股票,原理係岩,同係用落股仔造價值型投資就

你可以睇睇湯財個blog,佢入面有個股仔指數,你可以參考下

利伸:個人對本地非大型股見解,不喜勿插

避開老千股應該是分散投資前既應有動作吧
留名
樓主有冇啲新既股諗住投資 另外想問下3311 有冇機升到14.5 左右 仲有想問下386 5.95 呢個位抵唔抵入
一個轉身留個名
中華巴士 買入 400股@ 118.9
董事會已獲劉鳴煒先生及陳女士知會,股份信託於二零一七年三月一日向若干合資格受
益人分派所有其間接持有之本公司股份後,劉鳴煒先生及陳女士(作為其未成年子女劉
仲學及劉秀樺之信託人)分別間接持有相當於本公司全部已發行股本約 24.97%及
50.02%之股份。
由於劉鑾雄先生之健康狀況極為不穩,有需要於其在生之時實行重組,本公司及其全部
董事(包括獨立非執行董事)確認,彼等信納於現時禁止買賣期屆滿前實行重組實屬特
殊情況,而重組乃劉鳴煒先生及陳女士唯一可合理採取之行動。為於現時禁止買賣期內
實行重組,劉鳴煒先生及陳女士已獲聯交所豁免嚴格遵守標準守則規則 A.3(a)(i)及 A.6
項下之董事買賣限制,前提為當本公司有任何未公布之內幕消息時不得實行重組,且本
公司須發出有關豁免之本公布。
根據收購守則,Sino Omen 將有責任因重組而提出強制全面要約。香港證券及期貨事務
監察委員會之執行人員(定義見收購守則)已根據收購守則規則 26.1 註釋 6(a)向 Sino
Omen 授予有關該責任之寬免。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞