Prophecy 價值投資組合分享及討論

392 回覆
23 Like 2 Dislike
隻26 我會揸到佢開大會/跌15% cut loss 為止
希望早日開大會

btw prophecy 巴有無留意878 ?
近排盈喜+本身實力雄厚
NAV 保守估計都四五十蚊 點睇
有無知點解3396揸住992 31.47% 但市值得78億?

淨係992果批貨都17X億
有無知點解3396揸住992 31.47% 但市值得78億?

睇下佢差落幾多債你就明
樓主點睇517
CASH 62億 負債13億
市值都係得51億

呢類公司有無可能有咩摧化劑令佢回購/派大量特別息
樓主點睇517
CASH 62億 負債13億
市值都係得51億

呢類公司有無可能有咩摧化劑令佢回購/派大量特別息

517 發呆左都十年八年了, 公司無乜特別大動向會有catalyzt, 大家如有發現歡迎在此單聲

始終國企股要有catalyst 比較高難度, 同埋外人都未必知. 唔似香港家族生意咁易睇得穿

首先要睇睇3396 自己既asset and liabilities
同埋我都唔太鐘意買Holding.
有要隔多一重收息
想問689 目標價你點睇

係639 打錯

唔識睇啊, 你無咩原因提佢?

覺得呢行前景唔錯 包括 1208,有冇研究

唔識
中巴會唔會再加貨
預總資金25%買煙頭股會唔會好傻

睇中呢幾隻: 213樂聲, 26 中汽, 113迪生, 122鱷魚恤, 127華人置業
中巴會唔會再加貨

可以透露一下短期方向
368 我諗都差不多, 準備換馬
1133 應該會再Hold 多一陣
1638 復牌我諗都差不多可以鬆人
2728 同3828 會繼續持有

有可能會再買多少少26 同 122
26 我目標大約持有15%

我之前個portfolio 主力都是risk arbitrage on even driven case.
一部份係risk arbitrage on m&a (26, 122, 113)
一部份係risk arbitrage on payout/dividend (127, 2788, 3828)
其餘係 value investing on cyclical stocks (368, 1133)

大致上都隨時可以收成: 1638, 368, 2788,

1638 @ 1.5
368 @ 1.24
2788 收左好多息, 都唔知收左幾多次, 買入價$1 (好像收左2-30% 息)

呢堆其實隨時可以賣, 所以其他股票既比重都是睇我邊日返工得閒落盤賣股決定 我買賣好求其

係計中就計中, 都唔會care 1蚊賣還是1.1, 1.2, 1.3

睇中呢幾隻: 213樂聲, 26 中汽, 113迪生, 122鱷魚恤, 127華人置業

213 可否分享一下?

213 可否分享一下?

NAV 1.9, 現股價 1.1, 每年派4%息
隻26 我會揸到佢開大會/跌15% cut loss 為止
希望早日開大會

btw prophecy 巴有無留意878 ?
近排盈喜+本身實力雄厚
NAV 保守估計都四五十蚊 點睇

手足, 我一向買股都無 cut loss 的, 我只信相風險係由"做功課"減低, 而不可預知風險我會用portfolio management 去抹去. 所以買入後除非有現實情況出現令計算證實出錯, 而非股價變動. (e.g. ASLM 退股唔玩)

878 好多價值投資者有買, 不過我偏好唔買property, 因為價值會隨樓價而變動. 不算是"absolute" margin of safety.

213 可否分享一下?

上個月都入左幾手213用黎收息,佢股價穏定。0.9/1蚊樓下就會回購股份,股價相對硬淨,防守性強。
家族生意,有五成以上股份。

之前見佢賣左啲投資,諗下有冇多啲特別息派,點知轉頭又買返啲資產。

呢隻投資有道,得閒買賣豪宅就會上新聞,之前就有人吹捧下佢折讓大。但折讓大左好多年(留意返新聞就知),都冇咩特別多股息。如果要爆升應該難啲
留名

213 可否分享一下?

上個月都入左幾手213用黎收息,佢股價穏定。0.9/1蚊樓下就會回購股份,股價相對硬淨,防守性強。

之前見佢賣左啲投資,諗下有冇多啲特別息派,點知轉頭又買返啲資產。

呢隻投資有道,得閒買賣豪宅就會上新聞,之前就有人吹捧下佢折讓大。但折讓大左好多年(留意返新聞就知),都冇咩特別多股息。如果要爆升應該難啲

我都同意你講法,
佢買賣物業都賺到錢, 眼光算幾好,
呢隻股唔會爆升, 貪佢有息夠穩定

213 可否分享一下?

我都同意你講法,
佢買賣物業都賺到錢, 眼光算幾好,
呢隻股唔會爆升, 貪佢有息夠穩定

今日睇返,幾個高層一年加埋收差唔多5千萬人工,應該都唔等錢駛
港股學人價值投資
人生冇幾多個三五年架炸
明輝國際:

截至二零一六年十二月三十一日止年度的建議末期股息為4.0港仙,連同中期股
息 2.0 港 仙 , 則 總 額 為 每 股 6.0 港 仙( 二 零 一 五 年 : 5.0 港 仙 )以 及 派 息 率 為 44.8%
( 二零一五年:43.5%()於確認重大非經常性項目前 )。此外,特別股息20.0港仙
已在年內宣派。

可以準備放棄, 係都唔派息
明輝國際(03828-HK)周四晚間公布截至2016年12月31日止年度業績,于報告期内收入減少0.8%至16.98億港元,毛利增加8.7%至4.54億港元;公司擁有人應占溢利為1.57億港元,而2015年則錄得虧損2.22億港元;基本每股虧損22.2港仙。

董事會決議派發2016年度末期股息每股4港仙,股息總額約為2898.5萬港元。

上半年營業額7.72億, 純利1.01億
即下半年營業額9.26億, 純利得0.56億
明輝國際:

截至二零一六年十二月三十一日止年度的建議末期股息為4.0港仙,連同中期股
息 2.0 港 仙 , 則 總 額 為 每 股 6.0 港 仙( 二 零 一 五 年 : 5.0 港 仙 )以 及 派 息 率 為 44.8%
( 二零一五年:43.5%()於確認重大非經常性項目前 )。此外,特別股息20.0港仙
已在年內宣派。

咪話派末期息4港仙
明輝國際:

已在年內宣派。

咪話派末期息4港仙

太少
之前賣野大家預期派35仙,最後得20仙。
而家又派得4仙
亂入,想問下價值投資美股嘅巴打,你地用咩證券行去買美股。
長揸嘅用ib好似唔多抵。
謝謝。
31/3 組合變更:

股票 股票名稱 股數 股價 市值 比重
0026.HK 中華汽車 1,800 109.00 196,200 16.0%
0113.HK 迪生創建 37,000 2.77 102,490 8.3%
0122.HK 鱷魚裇 80,000 1.04 83,720 6.8%
0127.HK 華人置業 7,000 11.96 83,720 6.8%
0368.HK 中外運航運 68,000 1.88 127,840 10.4%
0684.HK 亞倫國際 30,000 2.10 63,000 5.1%
0859.HK 鎮科集團 52,000 1.44 74,880 6.1%
0889.HK 連達科技 56,000 1.37 76,720 6.2%
1133.HK 哈爾濱電氣 18,000 4.48 80,640 6.6%
1293.HK 寶信汽車 135 3.71 500.85 0.0%
1638.HK 佳兆業集團 20,000 2.75 55,000 4.5%
2788.HK 精熙國際 148,000 1.20 177,600 14.5%
3828.HK 明輝國際 70,000 1.06 74,200 6.0%
現金 NA NA 32,965.16 2.7%

Total 1,228,956
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞