Prophecy 價值投資組合分享及討論

392 回覆
23 Like 2 Dislike
大概用多年去判斷買入既公司唔掂
大概用多年去判斷買入既公司唔掂

我唔係用呢個方向, 反而會出現"好耐都唔反映價值" 呢個現象, 所以定時會研究摧化劑有無消失, E.G. 賣盤, 派實物, 派息, 重組 之類
想請教 巴菲特講過 公司價值最終會反映係價格上
咁如果隻股票買左3,5,7年先升番去原本格價 咁我機會成本咪好大?
想請教 巴菲特講過 公司價值最終會反映係價格上
咁如果隻股票買左3,5,7年先升番去原本格價 咁我機會成本咪好大?

唔係, "個別"股票最終會反映係價格上 係錯誤.
如果隻股票好值錢但日日供股唔派息, 價值已經釋放唔倒, 但如果買好大量呢D 股票而分散投資, 令個別股票管理風險分散, 有希望可以做到"公司價值最終會反映係價格上"
講多啲價格投資既衡量標準
我以技術分析係主 , 但都想學價格投資法既技巧
價值投資者留名
師兄有冇用DCF計股價?
Lm
我覺得focus 多d 落小型實業股,會比較多價值同價格既差異
目標係pb=1?
點解你會認為p/b細個一會有優勢?

例如鱷魚恤,你認為這間公司有什麼競爭優勢?
留名
我簡單幾句鱷魚裇既案例, 再透過佢嘗試解答以上手足問既問題:

鱷魚裇重點不在業務, 呢間公司我當係垃圾, 重點在資產.
我定位為資產類股票, 資產類股票注重摧化劑 (賣盤, 派息, 派實物)

留意幾點:

1. 鱷魚裇唔會為左垃圾業務燒錢
2. 鱷魚裇暫時最重要資產(佢棟物業) 未出現大幅貶值
3. 主席有意向賣盤 (業務垃圾, 主席年紀, 有嘗試賣盤紀錄)

如果你透過研究DCF, 業務發展等 會定義122 係無投資價值而分類係價值陷阱, 但賣盤類股票業務越廢(但不燒錢)越有利
你好, 希望可以交個朋友
你用的方法和市場先生的方法一樣
是資產折讓型吧

我亦是在鑽研價值投資, 4年投資經驗
不過暫時不採取資產折讓方法, 仍想以ROE選股
我的主要持股是1830 必瘦站

方便的話聯絡我詳細討論當做個朋友可以嗎?
1638 會唔會去3蚊?

1638 我當自爆左
你好, 希望可以交個朋友
你用的方法和市場先生的方法一樣
是資產折讓型吧

我亦是在鑽研價值投資, 4年投資經驗
不過暫時不採取資產折讓方法, 仍想以ROE選股
我的主要持股是1830 必瘦站

方便的話聯絡我詳細討論當做個朋友可以嗎?

你pm 我大家交流一下
今日如果只買一隻求幾年後升幾倍你會入?

1638 我當自爆左

指?會total loss?
今日如果只買一隻求幾年後升幾倍你會入?

無野係一定. 你買一隻, 會有D 不可預知風險, 淨係造假數間公司停牌你已經玩完. 所以想長玩長有一定要持有咁上下數量既股票攤分自爆風險.

1638 我當自爆左

指?會total loss?

當初諗住等融創收購後我就散水.....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞