Prophecy 價值投資組合分享及討論

392 回覆
23 Like 2 Dislike
31/3 組合變更:

股票 股票名稱 股數 股價 市值 比重
0026.HK 中華汽車 1,800 109.00 196,200 16.0%
0113.HK 迪生創建 37,000 2.77 102,490 8.3%
0122.HK 鱷魚裇 80,000 1.04 83,720 6.8%
0127.HK 華人置業 7,000 11.96 83,720 6.8%
0368.HK 中外運航運 68,000 1.88 127,840 10.4%
0684.HK 亞倫國際 30,000 2.10 63,000 5.1%
0859.HK 鎮科集團 52,000 1.44 74,880 6.1%
0889.HK 連達科技 56,000 1.37 76,720 6.2%
1133.HK 哈爾濱電氣 18,000 4.48 80,640 6.6%
1293.HK 寶信汽車 135 3.71 500.85 0.0%
1638.HK 佳兆業集團 20,000 2.75 55,000 4.5%
2788.HK 精熙國際 148,000 1.20 177,600 14.5%
3828.HK 明輝國際 70,000 1.06 74,200 6.0%
現金 NA NA 32,965.16 2.7%

Total 1,228,956

佳兆業未放咩?
有冇用dcf既交流下?
annual report太多資料,好驚計錯ebit同reinvestment
每次整完個model都要check幾次睇下有冇漏左d數
31/3 組合變更:

股票 股票名稱 股數 股價 市值 比重
0026.HK 中華汽車 1,800 109.00 196,200 16.0%
0113.HK 迪生創建 37,000 2.77 102,490 8.3%
0122.HK 鱷魚裇 80,000 1.04 83,720 6.8%
0127.HK 華人置業 7,000 11.96 83,720 6.8%
0368.HK 中外運航運 68,000 1.88 127,840 10.4%
0684.HK 亞倫國際 30,000 2.10 63,000 5.1%
0859.HK 鎮科集團 52,000 1.44 74,880 6.1%
0889.HK 連達科技 56,000 1.37 76,720 6.2%
1133.HK 哈爾濱電氣 18,000 4.48 80,640 6.6%
1293.HK 寶信汽車 135 3.71 500.85 0.0%
1638.HK 佳兆業集團 20,000 2.75 55,000 4.5%
2788.HK 精熙國際 148,000 1.20 177,600 14.5%
3828.HK 明輝國際 70,000 1.06 74,200 6.0%
現金 NA NA 32,965.16 2.7%

Total 1,228,956

佳兆業未放咩?

無理到
有冇用dcf既交流下?
annual report太多資料,好驚計錯ebit同reinvestment

你計到咁深入有無諗過個projection 唔準
有冇用dcf既交流下?

dcf最大缺點就係好多assumption
所以我儘量用最保守嘅projection去估值,
如果比現價discount15%以上就買,
到目標價左右就放
但每計一隻股票都要好多時間
lm
lm
有冇用dcf既交流下?

到目標價左右就放

少少經驗: 個計法唔係難, 取勝位在於你搵一隻簡單股票做有信心DCF 後等佢下跌.
而盡量唔好嘗試用DCF 計一間極複雜既公司, 再響一個唔容許你計錯既股價下買入, 多數都輸.
只要拎倒100分就ok, 當然係搵份幼稚園卷黎作答, 而唔係一味提高答題技巧
prophecy 巴打點睇內銀股?
如人民幣非大跌, 應該離合理價值仲有 1x% 水位
有冇用dcf既交流下?

到目標價左右就放

少少經驗: 個計法唔係難, 取勝位在於你搵一隻簡單股票做有信心DCF 後等佢下跌.
而盡量唔好嘗試用DCF 計一間極複雜既公司, 再響一個唔容許你計錯既股價下買入, 多數都輸.
只要拎倒100分就ok, 當然係搵份幼稚園卷黎作答, 而唔係一味提高答題技巧

有冇用dcf既交流下?

到目標價左右就放

如果我portfolio得6隻股票會不會唔夠diversified?
有冇用dcf既交流下?

到目標價左右就放

如果我portfolio得6隻股票會不會唔夠diversified?

咁你要衡量你投資準繩度六隻下足唔足夠分散風險
2788 1.2入會唔會太冒險
2788 1.2入會唔會太冒險

我準備減持. 現價唔算好平 等梗有目標會換馬
上面提到dcf
想問下有冇書/網站有講呢樣野
我上網搵有好多唔同既計法 有啲混亂
thanks
上面提到dcf
想問下有冇書/網站有講呢樣野
我上網搵有好多唔同既計法 有啲混亂
thanks

你睇左有邊幾種?
蒙牛乳業(2319)的主要業務為在中國從事生產及銷售乳製品,包括液體奶(如UHT奶、乳飲料及酸奶)、冰淇淋及其他乳制品(如奶粉、奶酪等)。集團在2016財年錄得收入人民幣537.79億元,上升10%;毛利人民幣176.35億元,上升15%;應佔聯營公司由盈利人民幣1.38億元轉為虧損人民幣2.25億元。股東應佔虧損人民幣7.51億元,去年盈利為人民幣23.67億元。管理層表示現時經營現金流健康,減值工作已經完成,料今年盈利將會大幅改善。參考bloomberg數據,集團2017年的預測市盈率為21倍,周息率為1.16%。股份上周五收報16.1元,上望 19.46元,止損設於15.4元。

????
見樓主上水,又想學下野
我買左122,原來講賣盤都講左兩年。一話賣就抄上抽升,之後賣唔成插水。
你既策略係去到停牌(賣得成)先放定抽升已經會賣?
如果抽升就賣,點定目標價?
見樓主上水,又想學下野
我買左122,原來講賣盤都講左兩年。一話賣就抄上抽升,之後賣唔成插水。

如果係抽升先賣我就一早走左啦
我願意為左清一色而再等下佢。
賣得出最少都1.8吧
見樓主上水,又想學下野

我諗唔洗訂目標價,如果你玩得多呢類case就知佢一出公告話有溍在投資者,一般會升到上去pb = 0.8
賣出 = 1 - 1.2
唔洗設目標價,有公告出自然會爆升,唔會每日陰升的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞