Prophecy 價值投資組合分享及討論

392 回覆
23 Like 2 Dislike
巴打點睇242信德?

信德快望scan左一轉。
平係平,不過佢asset好多都係物業
我未睇新聞 但暫時短期應該無摧化劑顯示公司會釋放價值吧?
如果戰線拉太長需要持有長時間,
margin of safety come from 物業(價值會變動) 看似不太穩陣

睇過中期業績 0負債 80億市值 最近賣左16億物業套現(佢上年開始不停套現)

但唔明點解折讓仲咁大

現金及銀行結餘 14,530,631
銀行借貸(short term) 916,651
銀行借貸 (Long term)7,227,973
中期票據 3,145,244
Net cash = 3,240,763K

市值: 81億
淨現金: 32億

派息比率: 8.16%

我想問題出現在:
1. 一般物業發展公司估值有折讓
2. 派息太低
3. 股本回報率過往五年不太突出, 有幾年單位數

一般公司如果股本回報太低, 又唔派息, 小股東不留愛惠, 股價便會有折讓
巴打, 298莊士中國點睇呢? 依隻又係價值長期被低估, 息都幾多,長渣又適合嗎?
巴打, 298莊士中國點睇呢? 依隻又係價值長期被低估, 息都幾多,長渣又適合嗎?

同242情況差不多,我無乜睇開,但一般都係因為沒摧化劑釋放價值,回報率偏低

股票一般分為兩類
profit and loss 類: 有增長率,公司股值一般看重未來盈利折現後價值,股價主要由業務推動
balance sheet類: 夕陽業務,但持有大量資產,股價主要由摧化劑(賣盤,派息派實物,回購)推動

同242情況差不多,我無乜睇開,但一般都係因為沒摧化劑釋放價值,回報率偏低

股票一般分為兩類
profit and loss 類: 有增長率,公司股值一般看重未來盈利折現後價值,股價主要由業務推動
balance sheet類: 夕陽業務,但持有大量資產,股價主要由摧化劑(賣盤,派息派實物,回購)推動

THX 巴打
請問星島日報1106點睇
以資產折讓來說是net net股,但業務有隱憂
請問星島日報1106點睇
以資產折讓來說是net net股,但業務有隱憂

情況同上面講兩隻差不多

股本回報率低
公司積存大量現金又不派高息/特別息

行業我唔識,但見過往表現一般
請教下
你有冇咩書推介新手睇
同埋 有冇咩網係多依d資料睇
或者你睇開咩網
第一年跑贏大市(2800)10%
第二年依家跑贏緊大市大概3%
仲試緊適合長線投資嘅策略
個portfolio揸6隻港股
學生留名學野
迪生創建 買入原因:

估值上:
現金及銀行結存 1,254,651
零負債

每股現金價值: $3.3
最保守折讓升幅: 3.3/2.77 = 20%
一般賣盤pb 0.8 ~ 1 = 54% - 92%

業務:

業務極度垃圾, 原業務代理成衣零售, 但最近幾年不停出售歐美於香港知名品牌代理權, 作風保守, 公司持有大量現金不作投資或業務改革, 看似部署清理公司業務後賣盤

個人認為迪生創建賣盤味濃, 變賣主業代理, 持有大量現金又不派息, 壓低股價後密密增持.
公司資產為現金, 安全邊際極穩陣, 但賣盤時機未明, 所以增持到10% 後會默默等待賣盤.

萬事俱備 只欠東風
請教下
你有冇咩書推介新手睇
或者你睇開咩網

有冇介紹
不如開個group 傾?🤔
請教下
你有冇咩書推介新手睇
或者你睇開咩網

有冇介紹

林森池 證券分析實踐 同平民資本家

Lm
宜家睇好1177
利申冇買
留名學野

係到傾啦 又谷
我盡量希望在此討論
宜家睇好1177
利申冇買

藥股要專業知識,我唔識點睇
122 鱷魚恤

Nomura Holdings, Inc. 60,000,000(L)
6.33(L)
13/01/2017
122 鱷魚恤

Wykeham Capital Asia Value Fund 48,329,000(L)
5.10(L)
04/01/2017
Wykeham Capital亞洲價值基金的基金經理Howel Thomas表示,價值投資的精要,往往是要發掘隱藏於股市中的價值資產,只要入市價夠低,配合耐性及紀律,隨時有理想回報,像工業股,這類股票很多時遭到忽略,但卻是尋寶的機會。他說:「在香港一千三百多家上市公司中,約一千家市值少於三十億元,你可以從中釣到好魚!」不過,他坦言其投資股票涉及行業只能用「傳統」、甚至「悶蛋」去形容。

其實Thomas所指的「好魚」,是市值雖小,資產負債表內卻隱藏可觀資產的公司,但一定要用較大資產折讓去投資這類公司,入市價較應有價值愈低就愈安全,即是安全邊際(margin of safety)。他說該基金愛購入那些股價只及清盤價值一半的股票,低買高賣獲利。「問題在於股票的價值何時能夠實現,所以要有耐性。」Thomas說。

從資產負債表尋寶

正因為小型公司容易被忽視,沒有太多券商去分析它們,所以給予Thomas與他的團隊發掘價值的空間,他們會分析公司多年的資產負債表及損益表,研究其持有物業市值及現金狀況等,對資產負債表重新評估。

例如公司持有物業作投資用途,便須每年重新估值;但如果物業在資產負債表中作物業、廠房及設備項列帳,只會每年進行折舊。「假設在一九六○年用數千萬元購入觀塘一幅土地,以年折舊率2.5%計,四十年後的剩餘價值可能得零,事實是這幅土地現或已價值5億美元。」他指香港其實有不少這類公司,例如王氏國際(00099)、南洋集團(00212)等。

低買高賣是Wykeham Capital的基本投資理念,基金一般會投資小型公司股票,但從不熱衷當炒行業的股份。如果本地市況未能提供足夠機會,基金會在新加坡及日本這些其他亞洲市場尋寶,而且因為對企業管治質素的考慮,該基金只會投資成熟市場。

買入指數期權對沖

然而,許多小型股票都不容許被沽空,這也造成對沖上的難題,於是Thomas選擇買入恒指或國指的認沽期權作對沖。「有時用國指的效果更佳,因為國指有不少製造板塊企業,與本地中小企的關聯度較高,而恒指以金融股較吃重。」他指與去年比較,目前市場上的引伸波幅較低,買入期權亦相對廉宜。而現金也是很好的對沖工具,如果不能以低價買入股票,會持有現金。

另外基金不擬使用槓桿,Thomas解釋,一旦股價向下,可能要低位售股以應付孖展要求,這有違價值投資的原則。

價值投資表面上簡單,實質相當考驗基金經理的「定力」,要持守紀律,不被逆市動搖信心,才能嘗到耐心的果實。大多數投資者見價跌即沽,價升欲追,Thomas坦言此乃人之常情。正如股神巴菲特的名言:「別人貪婪時我恐懼,別人恐懼時我貪婪。」實踐起來卻是殊不容易。
巴打 點睇1148, pb 得0.5, 有傳過母企會搞整體上市
巴打 點睇1148, pb 得0.5, 有傳過母企會搞整體上市

我快scan 一轉:
balance sheet 顯示無乜流動資產/投資物業, 所以會唔會從資產上留意呢隻股票。
所以佢升定跌應該係睇盈利能力,近三年股本回報率向下跌(12.4% 跌到 8.4%)
所以pe 一定要向下潛而拖累pb 看似有大折讓。 我建議你張重點放向pe + 股本回報率,就會發現股價已反映不濟業績。
但行業前景等太大不確定因素先係主宰呢隻股升跌,如你睇唔透呢個行業,盡量不要因為pb 低而買入
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞