Prophecy 價值投資組合分享及討論

392 回覆
23 Like 2 Dislike
買入 中巴 26 200股@114
想問再增持中巴係咪覺得asm呢個催化劑仲可以提升股價
想請教下點睇莊勝百貨集團 00758
股價0.305 (市值3.14億)
大股東拎住68.67%
15年底賣左部分業務(有訴訟係身)俾大股東,當時派特別息0.1855元
值唔值得持有搏賣盤?
想問下大家點睇285比亞迪電子前景 佢岩岩宣布3月28號公佈業績
佢主要生產玻璃機殻同研發緊生產3D玻璃,希望三星既S8可以成為有力既催化劑
利申:平均買入價8.068
ching有無寫開blog

仲咩咁問

仲咩咁問

見好多價值投資者都有寫開
所以問下 有既可以bookmark多個page姐
香港有好多哩啲

大生地產如果唔係自肥緊,應該長遠有得玩
巴打 我自己平均1個月可以儲12k
你覺得我月供3 66 939 2800 各3k
定一手手買好 我都係想平穩d 收息
388同700 點睇

原來target 想等asm 入到夠5% 我先增持.
但覺得慢慢跌梗都可以繼續入.
ASM 入左咁多貨, 睇來個遊戲都係焗佢絲續進行, 隻股票交投太低, 佢想唔玩都唔得.
我預期報紙所寫既 增持到可以開股東大會攪事, 會係成真

ASM 入左咁多貨, 睇來個遊戲都係焗佢絲續進行, 隻股票交投太低, 佢想唔玩都唔得.

想問下,如果ASM無法策反大股東,係咪只能在市場慢慢收集?5%大概係幾多?

想問下,如果ASM無法策反大股東,係咪只能在市場慢慢收集?5%大概係幾多?

現在都是只能夠響幾個大股東入手睇下有無人肯賣股比佢.
否則就要響市場收貨. 你去睇港交所網站可以了解夠5%未
想請教下點睇莊勝百貨集團 00758
股價0.305 (市值3.14億)
大股東拎住68.67%
15年底賣左部分業務(有訴訟係身)俾大股東,當時派特別息0.1855元
值唔值得持有搏賣盤?

我scan 左一轉.
"此外,本集團將進一步加強其財務狀況,亦將會於投資機遇出現時考慮以適當方式集資。" << 中期業績第23頁.

我覺得大股東購回業務有兩種大可能性,
1. 方便賣盤
2. 看好該業務, 以低價回購, 但流動資金不足, 所以再派回股息

當然股價長期低迷, 賣盤也有可能性, 但我又不覺得呢隻股票有好強烈訊號會賣盤, 及賣盤作價也是迷
我認為我會增持122.hk 多於 買入758.hk
因為122 已擺明會賣盤, 而且有值錢的物業.
但我沒有做太多功課, 對758 是否賣盤沒有太大信心
想問下大家點睇285比亞迪電子前景 佢岩岩宣布3月28號公佈業績
佢主要生產玻璃機殻同研發緊生產3D玻璃,希望三星既S8可以成為有力既催化劑
利申:平均買入價8.068

公司前景唔識

真連住尼?
388同700 點睇

388同700 點睇

供股票應用每月投放價錢作固定
因固定價錢下,如股價下跌,可買入較多股份,股價上升,買少較少股份
請教一下點睇 571 豐德麗控股

同 122 大股東兄弟 林建名 林建岳 麗新系公司 191 488 1125 8075

全部都係 PB 低於 0.5 倍

成個麗新系公司最近期持續上升

571 最近折讓 20% 配股 20%

有賣盤 / 賣殼 / 賣資產的可能性嗎?

謝謝!

但林建岳大把水,有咩誘因佢要賣盤?
《经济通通讯社15日专讯》华置(00127)宣布,向公司主要股东陈凯韵(甘比)旗下Perfect Sign Investments出售Great Captain全部权益连股东贷款,彼主要资产为拥有5.77亿股盛京银行(02066)权益,出... 网页链接華置(00127)向甘比出售盛京銀行權益,料錄22.4億收益
茲提述佳兆業集團控股有限公司日期為二零一七年三月十三 日的董事會會議
通 告(「該通告」)。本 公 告 所 用 詞 彙 與 該 通 告 所 界 定 者 具 相 同 涵 義。
本 公 司 謹 此 澄 清,董 事 會 將 舉 行 會 議 以(其 中 包 括)通過本集團截至二零一四年
十 二 月 三 十 一 日、二 零 一 五 年 十 二 月 三 十 一 日 及 二 零 一 六 年 十 二 月 三 十 一 日
止三個年度的年度業績以及本集團截至二零一五年六月三十日及二零一六年
六 月 三 十 日 止 六 個 月 的 中 期 業 績。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞