Prophecy 價值投資組合分享及討論

392 回覆
23 Like 2 Dislike
睇返樓主個倉 坐緊既859 122
個人揀會坐859 資產夠多 質地好D
122 我諗就算尻數 賣左幾百年都未賣 棟大廈唔知點搞

所以唔敢買太多
對ASM有啲失望,呢個幾月完全無消息

比預期中慢,
不過可能聯繫中吧。
堅信佢唔似放咁大筆錢是求其攪

比預期中慢,
不過可能聯繫中吧。

開頭牙斬斬話中巴得40億市值要掃貨無難度
諗住襯仲係正數放左佢等再低啲稅入

比預期中慢,
不過可能聯繫中吧。

股票既野不要太老定同信人
藝算有幾肯定都唔好投放太多資金去一隻股票。
買完但求心安理得訓得著,咪慢慢做花生友睇下佢攪幾耐

比預期中慢,
不過可能聯繫中吧。

26佔我portfolio好少姐,扣埋個息其實仲賺緊,不過由124睇到而家106都黎緊。有啲心up做乜唔放

比預期中慢,
不過可能聯繫中吧。

26佔我portfolio好少姐,扣埋個息其實仲賺緊,不過由124睇到而家106都黎緊。有啲心up做乜唔放

唔洗研究點樣捉呢d 走勢吧。 最重要係 "asm 大手買入後必定要攪野" + "26 本質上是有價值"
12x 個陣都可以係asm 行動變 16x
無人知吧。 其他人同你講點樣12x 沽貨 只是一種對風險取態,對回報/風險沒有影響
29/4/2017

股票 股票名稱 股數 股價 市值 比重
0026.HK 中華汽車 1,800 104.80 188,640 15.6%
0113.HK 迪生創建 37,000 2.78 102,860 8.5%
0122.HK 鱷魚裇 80,000 1.06 84,780 7.0%
0127.HK 華人置業 7,000 11.96 83,720 6.9%
0368.HK 中外運航運 68,000 1.75 119,000 9.9%
0684.HK 亞倫國際 30,000 2.01 60,300 5.0%
0859.HK 鎮科集團 52,000 1.28 66,560 5.5%
0889.HK 連達科技 56,000 1.35 75,600 6.3%
1133.HK 哈爾濱電氣 18,000 4.76 85,680 7.1%
1293.HK 寶信汽車 135 3.60 486 0.0%
1638.HK 佳兆業集團 20,000 2.33 46,600 3.9%
2788.HK 精熙國際 148,000 1.18 174,640 14.5%
3828.HK 明輝國際 70,000 1.20 84,000 7.0%
現金 NA NA 33,165 5.1%

Total 1,206,051

368 1638 比較受大市影響, 仍等待機會套現
1133 仍會持有, 價錢偏低, 繼續等混改
26 基金沒有動靜, 不過慢慢回調下有機會再增持至20%
859 食詐糊, 不過仍覺得會賣盤, 會繼續持有
Prophecy, 26中巴你幾錢買入?
1638 會唔會去3蚊?

1638 我當自爆左

指?會total loss?

當初諗住等融創收購後我就散水.....

你呢D根本唔係價值投資

Agree 搏收購根本係投機...
Prophecy, 26中巴你幾錢買入?

85-120 都有
1638 會唔會去3蚊?

1638 我當自爆左

指?會total loss?

當初諗住等融創收購後我就散水.....

你呢D根本唔係價值投資

Agree 搏收購根本係投機...

巴菲特在信中詳細說明早期的三大投資操作,每個人都可以學習、複製:

低估型投資:用質化與量化條件尋找價值被嚴重低估的公司,在股價偏低的時候買進,漲回實質價值時賣出。
套利型投資:尋找併購交易公開但尚未完成的公司,以低風險的方式進行穩賺不賠的套利。
控制型投資:利用資產負債表來計算公司價值,在股價偏低時取得公司控股權,要求經營高層改造企業,實現企業價值。

其實我開宗明義都話左唔想浪費時間討論何為投資, 不過為免誤會只澄清一次此問題。
呢個課題可以討論一個月都傾唔完
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞