Prophecy 價值投資組合分享及討論

392 回覆
23 Like 2 Dislike
見樓主上水,又想學下野
我買左122,原來講賣盤都講左兩年。一話賣就抄上抽升,之後賣唔成插水。
你既策略係去到停牌(賣得成)先放定抽升已經會賣?
如果抽升就賣,點定目標價?

我諗唔洗訂目標價,如果你玩得多呢類case就知佢一出公告話有溍在投資者,一般會升到上去pb = 0.8
賣出 = 1 - 1.2
唔洗設目標價,有公告出自然會爆升,唔會每日陰升的

我驚佢玩多兩年都賣唔去,啲錢冇了期咁放係到
之前俾左三千萬都收皮,唔知叫價係咪好進取
同埋依家啲投行一條龍服務,借錢俾你搞大間公司,之後整靚條數幫手上市,只會越黎越多上市公司
巴打io
巴打有無啲之前成功揀中賺一大筆嘅例子分享吓
巴打有無啲之前成功揀中賺一大筆嘅例子分享吓

0.5 - 1元買. 接近all in capital.
最後賣盤成功, 2.7沽
巴打 1133揸住等混改上望幾多?上5蚊會唔會走左先?
1293 業績咁差都買!?
樓主點睇隻1009
通常呢啲公司大手賣盤後
新股東個入手價算唔算鐵底
樓主點睇隻1009
通常呢啲公司大手賣盤後
新股東個入手價算唔算鐵底

一般收購後就變成新公司.
當然佢入手價可以作某程度上既benchmark.
不過我多數都會觀察多一段短時間就沽.
因為已無收購價作margin of safety. 變成單邊看好風險
樓主可唔可以分析下
2888 71.5 有貨
656 14蚊有貨 有無機會番家鄉
371/ 388 未有貨 想入
樓主可唔可以分析下
2888 71.5 有貨
656 14蚊有貨 有無機會番家鄉
371/ 388 未有貨 想入

唔識, 業務太複雜
3828 明輝國際 價值投資基金增持致5%或以上需彼露水平

Thomas Howel Gruffudd Rhys 101(L)
1,105,000(L)
HKD 1.087 36,872,000(L)
5.08(L)
06/04/2017
樓主好多股都跑輸大市
留名
樓主好多股都跑輸大市

價值投資係忽略市場走勢
只針對公司既能力
樓主好多股都跑輸大市

價值投資係忽略市場走勢
只針對公司既能力

但有能力既公司係大市升浪,自然有專業既投資者或大戶追捧,如果大市升個股唔升代表未被睇好
樓主好多股都跑輸大市

做咩咁問
想問下你個倉,捱價捱得最勁要捱幾多左右?

50%

50%

整體(由最高位)回落15%
睇返樓主個倉 坐緊既859 122
個人揀會坐859 資產夠多 質地好D
122 我諗就算尻數 賣左幾百年都未賣 棟大廈唔知點搞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞