Prophecy 價值投資組合分享及討論

392 回覆
23 Like 2 Dislike
1638 復牌在望
中巴
想請教下自己冇貨+應該唔會入既華置

華置不斷賣資產加派息,手上有既優質資產好似冇咩,之後盈利能力應該有限
一間上市公司應該唔會賣晒自己資產去派息
總資產由13年七百六十億到16年四百六十億
依家股價$12同每股淨資產值$15已經冇咁大折讓

樓主點解會繼續持有,又會係咩情況下賣清

另:跟左樓主入左122,希望今年賣得出
想請教下自己冇貨+應該唔會入既華置

華置不斷賣資產加派息,手上有既優質資產好似冇咩,之後盈利能力應該有限
一間上市公司應該唔會賣晒自己資產去派息
總資產由13年七百六十億到16年四百六十億
依家股價$12同每股淨資產值$15已經冇咁大折讓

樓主點解會繼續持有,又會係咩情況下賣清

另:跟左樓主入左122,希望今年賣得出

因為兩房人不能同時持有華置 作分身家
1. 兩房人九唔撘八, 同時持有華置, 一定爭家產
2. 留意大劉擧動, 明顯明白第一點. 一路都係回購物業再直接轉贈資產比兩房人
3. 唔覺得兩房人係有能力handle 一間上市公司, 賣盤係最直接做法
4. 最後將華置變成只有大陸業務既公司, 再成間公司賣比大陸人, 應該係最理想做法

其實呢間公司一早已經變左另一回事,好似留上有人提到, 再用以前大劉既傷害小股東行為預測華置未來舉動而否定華置 , 係天真想法
點睇3888
點睇3888

其實你問啲咩?短線長線?有貨?入價?止賺止蝕?
點睇3888

其實你問啲咩?短線長線?有貨?入價?止賺止蝕?

有入貨, $20
長線點睇
停牌近兩年的佳兆業(01638)今日召開董事會會議以通過2014年全年至2016年業績,集團高級顧問譚禮寧接受東網查詢時指,公司計劃於下周一(27日)復牌,同時當日將舉行2014至2016年業績發布會。問到主席郭英成會否岀席記者會,他稱:「到時就知啦!」

佳兆業去年完成境內及境外債務重組,加上2016年錄得合約銷售總額近300億元人民幣,譚禮寧稱,公司資金方面已不成問題,公司已回復正常軌道。

佳兆業將於周一舉行業績發布會,為公司發生債務風波後首度公開會見傳媒。
巴打可唔可講研究一隻股票既時候,睇年報會留意d 咩數字?
點樣判斷係咪抵買?
點樣判斷係咪抵買?

不同公司哥究重點不同
一般如果買係想等佢賣盤,主要先計一次公司資產,業務最好沒巿前景,但沒有燒錢情況,
再睇睇股權彼露大股東增持情況

其他買入原因𠐔會有其他睇法,沒有固定公式
1638點解蝕錢仲升70%
1638點解蝕錢仲升70%

佢盤數流架啦,而家雨過天青,之後既清盤價1.5自然變成極大折讓
巴打點睇26
呢期陰啲陰啲咁跌
巴打點睇26
呢期陰啲陰啲咁跌

基金唔掃貨,慢慢向下跌正常吧
點樣判斷係咪抵買?

不同公司哥究重點不同
一般如果買係想等佢賣盤,主要先計一次公司資產,業務最好沒巿前景,但沒有燒錢情況,
再睇睇股權彼露大股東增持情況

其他買入原因𠐔會有其他睇法,沒有固定公式

多謝指教
想問689 目標價你點睇

係639 打錯

唔識睇啊, 你無咩原因提佢?
巴打1038點睇 呢排股價好弱 唔值得持有?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞