Prophecy 價值投資組合分享及討論

392 回覆
23 Like 2 Dislike
我其實不太認同執煙頭股叫作價值投資。

主席加大股東實在太多方法弄垮一間公司 (基於自肥或無能),所以首先係控制呢間公司嘅人可唔可信。

主席加大股東實在太多方法弄垮一間公司 (基於自肥或無能),所以首先係控制呢間公司嘅人可唔可信。

研究公司既人可唔可信係好初期作出篩選要做既事情.
我想應該無乜人會亂咁買PE PB 低既股票.

研究公司既人可唔可信係好初期作出篩選要做既事情.
我想應該無乜人會亂咁買PE PB 低既股票.

價值投資有好多演繹方法,每一套個取態都有唔同
benjamin graham戈套discounted asset我認為重點係diversificaiton
lm

利申 都係信徒
lm
想識多D樓主之類ge 朋友, 係連登交流, 私下又交流下
利申: 啱啱學投資
pm 樓主telegram ok 嗎?
各人交流可盡量在此, PM 都可以.
但其他方法怕被起底.
今日睇緊242 信德
隻股pb 低
但股價長期去唔到接近賬面值
市面上應該有唔少依D股
各人交流可盡量在此, PM 都可以.
但其他方法怕被起底.

可以send email俾我
sithowan322@yahoo.com.hk

我地再傾點樣聯絡
lm

我都係其中一類人
有好多書可以分享俾你讀
Intelligence Investor
Security Analysis
Dhandho Investor
Common Stocks and uncommon profits
Warren Buffett and the interpretation of financial statements

利申: 不是business底,自學3個月account去了解,認為以上geh書好有用
lm

我都係其中一類人
有好多書可以分享俾你讀
Common Stocks and uncommon profits
Warren Buffett and the interpretation of financial statements

利申: 不是business底,自學3個月account去了解,認為以上geh書好有用

Dhandho Investor 呢本未睇過. 講乜?
有冇美股價值投資人
lm

我都係其中一類人
有好多書可以分享俾你讀

Dhandho Investor 呢本未睇過. 講乜?

一個indian寫geh,講low risk high return geh concept,我覺得佢寫得幾好,佢係buffett同benjamin graham fans。不過佢有試下用kelly formula去解釋investment個proportion應該點分,我覺得寫得易明同幾inspiring
有冇美股價值投資人

我依家開始研究美股
遲d想大部份錢擺落美股到
林森池 證卷分析實踐
唔錯 要有小小底先好睇
林森池 證卷分析實踐
唔錯 要有小小底先好睇

我之前都想買,不過好似周圍都冇貨
林森池 證卷分析實踐
唔錯 要有小小底先好睇

去圖書館借
林森池 證卷分析實踐
唔錯 要有小小底先好睇

去圖書館借

你arm,搵番張圖書證先
以前都玩價值投資
但岩岩出社會 無本買大股 加無咁多本錢坐貨
以前都玩價值投資
但岩岩出社會 無本買大股 加無咁多本錢坐貨

呢到原來都好多信徒
想請教 巴菲特講過 公司價值最終會反映係價格上
咁如果隻股票買左3,5,7年先升番去原本格價 咁我機會成本咪好大?

唔係, "個別"股票最終會反映係價格上 係錯誤.
如果隻股票好值錢但日日供股唔派息, 價值已經釋放唔倒, 但如果買好大量呢D 股票而分散投資, 令個別股票管理風險分散, 有希望可以做到"公司價值最終會反映係價格上"

的而且確,不過我宜家岩岩出泥做野,得一年經驗,冇咁多錢去砌個組合,好多時都唔係好用到價值投資法, 巴打有冇研究DCF? 細佬冇會計底,完全唔識計...
留名
增長型投資者留名學價值投資交易法則
指數型既股票基金抵唔抵買
有冇美股價值投資人

我依家開始研究美股
遲d想大部份錢擺落美股到

呢排渣緊AXP
增長型投資者留名學價值投資交易法則

睇下philip fischer geh
對growth stocks會有特別睇法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞