Prophecy 價值投資組合分享及討論

392 回覆
23 Like 2 Dislike
指數型既股票基金抵唔抵買

巴菲特話死左之後都建議全部資金擺落低成本geh index etf
不過係sp500,唔係2800
有冇美股價值投資人

而家有
BRK B
IBM
MMM
PSX
DIS
GOOG

日本有
NIY
林森池 證卷分析實踐
唔錯 要有小小底先好睇

我之前都想買,不過好似周圍都冇貨

去圖書館借

除左依本 重有咩好介紹
23/1 組合變更:

股票 股票名稱 股數 股價 市值 比重
0026.HK 中華汽車 1,200 94.00 112,800 9.9%
0113.HK 迪生創建 37,000 2.64 97,680 8.6%
0122.HK 鱷魚裇 80,000 0.99 79,200 7.0%
0127.HK 華人置業 7,000 14.44 101,080 8.9%
0368.HK 中外運航運 68,000 1.60 108,800 9.6%
0432.HK 盈大地產 19,000 3.07 58,330 5.1%
0684.HK 亞倫國際 30,000 1.92 57,600 5.1%
0859.HK 鎮科集團 52,000 1.49 77,480 6.8%
0889.HK 連達科技 56,000 1.38 77,280 6.8%
1133.HK 哈爾濱電氣 18,000 3.83 68,940 6.1%
1293.HK 寶信汽車 135 2.78 375 0.0%
1638.HK 佳兆業集團 20,000 1.56 31,200 2.7%
2788.HK 精熙國際 148,000 1.12 165,760 14.6%
3828.HK 明輝國際 70,000 1.01 70,700 6.2%
現金 NA NA 29,000 2.6%

Total 1,136,208

變更:

+ 0859.HK 10,000股 @ 1.50
點解買中華汽車?
有冇美股價值投資人

而家有
BRK B
IBM
MMM
PSX
DIS
GOOG

日本有
NIY

BRK/B同MMM我都想入 但現價太貴
中華巴士應該好多價投BLOGGER 都有買. 風險主要在時間值上.
簡單幾句, 深入研究可自行GOOGLE

中華巴士回歸後被收回牌照, 公司持有值錢地皮(車廠, 宿舍), 創辦人顏成坤死後由三位後人持有, 每人大約平均持有顏成坤遺留股份. 但管理主要交由大家姐顏潔齡打骰.

持有:

Ngan Dr Henry 15.81%
Ngan Kit Keung 15.30%
陳君實 12.26% (民間股神, 跟顏氏沒有任何關係)
Ngan Kit Ling 10.71%

公司近況:
1)積極發展地皮, 以我出雞, 太古出豉油方式, 合組公司由太古起樓, 中巴出地, 發展地產, 套現資產
2)三位接班人年事已高 (八張),只有一位女醫生第三代傳人
3)ASM (葉維義旗下基金) 早前於124手中買入1,166,800股中華巴士, 看中該股價值大幅低於價值, ASM 有追擊低PB股份前科, 期望ASM 可短期內逼中華巴士管理層提高派息推高股價
想問下你地有無acct底? 你地揀股第一樣野會睇咩?
我都信價值投資 嘗試睇annual report 不過資料太多 加好多term都唔明 好多時睇完都唔明
岩岩畢業出黎做野 仲儲緊錢 目標今年有10萬
學生兼職儲咗少少,想學下投資,請問有無咩書啱新手睇,thx
我都信價值投資 嘗試睇annual report 不過資料太多 加好多term都唔明 好多時睇完都唔明

第一樣野睇 current ratio

睇你係邊種value investor
我主要睇ROE同debt先
Discounted asset就會睇net current asset
跟住再睇有幾多係cash, 愈多cash愈好
多inventory geh或account receivables就要小心有伏

有時有d current liability只係deferred income, current ratio underestimate左個liquidity

第一樣野睇 current ratio

睇你係邊種value investor
我主要睇ROE同debt先
Discounted asset就會睇net current asset
跟住再睇有幾多係cash, 愈多cash愈好
多inventory geh或account receivables就要小心有伏

有時有d current liability只係deferred income, current ratio underestimate左個liquidity

cash is king
前排買 cyclical 所以要睇 current ratio

Cyclical 係咩黎?
中華巴士應該好多價投BLOGGER 都有買. 風險主要在時間值上.

中華巴士回歸後被收回牌照, 公司持有值錢地皮(車廠, 宿舍), 創辦人顏成坤死後由三位後人持有, 每人大約平均持有顏成坤遺留股份. 但管理主要交由大家姐顏潔齡打骰.

持有:

公司近況:
1)積極發展地皮, 以我出雞, 太古出豉油方式, 合組公司由太古起樓, 中巴出地, 發展地產, 套現資產
3)ASM (葉維義旗下基金) 早前於124手中買入1,166,800股中華巴士, 看中該股價值大幅低於價值, ASM 有追擊低PB股份前科, 期望ASM 可短期內逼中華巴士管理層提高派息推高股價

2)雖然無繼承人,但呢啲家族生意應該唔會賣盤掛? 可能整個家族信託基金繼續營運

3)ASM點可以逼到佢提高派息?

而家有
BRK B
IBM
MMM
PSX
DIS
GOOG

日本有
NIY

BRK/B同MMM我都想入 但現價太貴

黎緊開始出10-K 又可以再revaluate啲目標

我覺得你應該學下accounting先

我覺得你應該學下accounting先

無論用咩investing strategy
accounting都係必須
所以巴打你都係學左先

持有:

公司近況:

2)雖然無繼承人,但呢啲家族生意應該唔會賣盤掛? 可能整個家族信託基金繼續營運

其實而家股價低係三件古老石山息又唔派渣埋一大堆資產發呆,其實只要間公司肯正正常常發展物業再派息,隻股票已經會升, 再後話賣唔賣盤就係bonus

ASM 可能會
1)乜都唔做,作為被動身份等
2)可能會同三位長老交涉賣股,但機會不太大,三位仍然連成一線
3) 可能會聯同其他小股東同一陣線,再發公開信或到股東大會逼大股東派息

始終asm 入股都係有利而無害, 根據margin of safety 原則,有底價,有利好因素,可以一買無訪,但時間性係不確定,不過觀察到管理層加速發展業務及年事已高,可能隨時改變公司派息作風

其實而家股價低係三件古老石山息又唔派渣埋一大堆資產發呆,其實只要間公司肯正正常常發展物業再派息,隻股票已經會升, 再後話賣唔賣盤就係bonus

ASM 可能會
1)乜都唔做,作為被動身份等
2)可能會同三位長老交涉賣股,但機會不太大,三位仍然連成一線
3) 可能會聯同其他小股東同一陣線,再發公開信或到股東大會逼大股東派息

始終asm 入股都係有利而無害, 根據margin of safety 原則,有底價,有利好因素,可以一買無訪,但時間性係不確定,不過觀察到管理層加速發展業務及年事已高,可能隨時改變公司派息作風

好耐之前比人追擊過la

果次無人理佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞