Prophecy 價值投資組合分享及討論

392 回覆
23 Like 2 Dislike
Btw, MMM個value可能比上季要調低少少

MMM?
鎮 科 集 團 控 股 有 限 公 司 *
(於百慕達註冊成立之有限公司)
(股份代號:859)
根據收購守則規則3.7
之公佈
本公佈由鎮科集團控股有限公司(「本公司」)根據香港公司收購及合併守則(「收購守則」)
規則3.7作出。
茲提述本公司日期為二零一七年一月三日之公佈(「該公佈」),內容有關(其中包括)可能
交易及對本公司已發行股份可能提出要約。除本公佈文義另有規定外,本公佈所用詞彙
與該公佈所界定者具有相同涵義。
可能交易之最新資料
董事會謹此向股東及本公司潛在投資者提供最新資料,經潛在賣方告知,有關可能交易
之磋商仍在進行中,而於本公佈日期,潛在賣方與潛在買方概無就可能交易訂立正式或
具法律約束力之買賣協議。
遵照收購守則規則3.7,本公司將刊發載列可能交易進展之每月公佈,直至根據收購守則
規則3.5有確實意向作出要約或決定不會作出要約為止。本公司將按照上市規則及收購守
則(視情況而定)之規定在適當或必要時另行刊發公佈,載列可能交易的進展。

到122未

有排等, 個條老野
Btw, MMM個value可能比上季要調低少少

MMM?

NYSE: MMM
3M呀
同埋今季KO做咩個Other loss咁多 搞到今年個result好差
巴打呢排有無再入市
巴打呢排有無再入市

有買會在此交代
信徒留名學野
樓主組合中嘅0127其實我有少少興趣,乜都唔睇只睇甘比,呢個女人不能睇小佢嘅能力,估佢唔會玩大劉以前嗰隻,長遠計有機會大升
巴打,1211比亞迪股份 285比亞迪電子 點睇

385 同 1297 琴日我都有入

唔係幾識睇,無乜專長研究電動車

睇下閣下會唔會認為電動車係世界大方向

全世界得2隻龍頭
1211比亞迪股份 or Tesla (美股)

不過買緊geh都係未來,長揸起碼等10年

睇下閣下會唔會認為電動車係世界大方向

全世界得2隻龍頭
1211比亞迪股份 or Tesla (美股)

不過買緊geh都係未來,長揸起碼等10年

唔係幾識
我諗都是買梗電池制造能力
利申膠up

暫時本太少,玩風險套利加週期性股票都夠佔據所有資金及分散投資
新手求教:係咁多股票中搵到俱價值投資既股票?即係點樣由幾千隻中揀幾隻?
有冇用咩工具/網站去睇?

本身唔係成日睇住,所以都係買收息股
494/2638/823
新手求教:係咁多股票中搵到俱價值投資既股票?即係點樣由幾千隻中揀幾隻?

我有個vba 匯晒data 入去做filter, 篩走後大約200隻

我有個vba 匯晒data 入去做filter, 篩走後大約200隻

data來源?

data來源?

普通股票網站,不便透露
https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-02-17/kraft-heinz-says-unilever-rejected-approach-on-combination
Kraft Heinz Co. made a $143 billion offer for Unilever in what would be the largest-ever takeover in the food or beverage industry, opening a campaign to create a consumer-goods giant with household names from Dove soap to Heinz ketchup.

又係學野時間

data來源?

你可以試下用Bloomberg或者Reuters

data來源?

我之前是用bloomberg terminal 同 Reuters datastream, 但而家無得用唯有用自己方法

data來源?

我之前是用bloomberg terminal 同 Reuters datastream, 但而家無得用唯有用自己方法

唔識電腦野添,淨係識用google finance set criteria :0)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞