『薪火post』BNO 續期資訊(26) BNO 去日本唔洗簽證

1001 回覆
31 Like 3 Dislike
試過Heathrow T2/ T3 & Gatwick 排UK/EU 一切順利。
另外,UK/EU 隊淨係話UK或EU 護照持有人係eligible, 咁BNO無可否認係UK PASSPORT, 排UK/EU隊並冇不妥,亦唔係博大霧。反而拎BNO去其他EU 國家排EU就真係博大霧啦
除咗佢send email畀你之外 你唔會知有冇問題
道理上你係可以聲大大話自己排嘅隊冇錯,但係實際情況上佢應該甚少會喺UK/EU到幫你搞全套非others入境手續。一係就佢當你係BC,冇同你做全套入境手續。兩個情況我都遇過
講起排隊 我記起兩個月前,係台北係閘口等飛機返香港個時有個支那婆唔知係唔係見到我本BNO背面以為我係佢同鄉 係咁迫埋你又想搭訕咁款,我都冇理佢,直到個地勤走埋來check passport個時,我先反轉本嘢同個地勤講英文之後個支那婆先收皮
支那人去台灣用中華人民共和國護照㗎咩
唔知呀,好似要台胞證再加埋護照,個支那婆真係好撚柒煩
岩岩用bno去完濟洲 有印喎
五次首爾都無
想問佢地會點樣驗證副署人身分?
見指引到話有機會聯絡副署人
即係要寄埋副署人專業證明同聯絡方法?
要主動問佢拎?
你個結論係點得出黎?
收據咁款
我暫時未有結論
返英國坐監坐夠5年有冇得轉BC?
聯絡方法好似不嬲要填,declaration form上面有field

佢覺得唔對路會再搵佢問/攞其他野
唔該哂咁多位巴打
想問本BNO基本上係咪簽左名,撕左label就可以用得?
之前用特衰入過日本幾次境,今次諗緊拎唔拎埋本特衰去
冇人叫你去中東,俄羅斯
韓國入境啲關員仲係會cup印架
係離境先要主動問

利申: 今年5月釜山機場入,搭船出境
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞