『薪火post』BNO 續期資訊(26) BNO 去日本唔洗簽證

1001 回覆
31 Like 3 Dislike
即係hmpo話我冇電腦記錄,好大可能係我呀媽寫左入attached child係佢本bno到?
25號轉做DISPATCHED. 都未收到DHL SMS 是否正常
打錯 係30號
問下較好
係咪出年1月頭先寄比較好?怕寄失
同埋會連舊正本一齊寄,2月尾3月頭先要用
其實你老母真係可能以為冇幫你申請
不過佢自己個本寫左你個名咁解
唔係有心FAKE你
剛剛拎左D文件去寄,用Speed Post,點解佢話7個工作天先到利物浦??
啱啱空郵掛號,0.153 kg total 48.9,我想問問遲d係咪可以去royal mail個網track份野去到邊?HMPO寄返香港份野係咪都有得track?
試下呢到得唔得
https://www.hongkongpost.hk/tc/mail_tracking/index.html

佢寄返香港用DHL
到時DHL會send SMS俾你,入面有tracking no. 可以去DHL個網查
得呀,但去到uk應該未必幫我update
我當年都係SpeedPost
寄左10日
真係唔得咪去Royal Mail查
唔洗驚
請問個passport office email係咩,上網搵得電話號碼
你上網申請左未?
有,已收到埋BNO,但有問題想問所以想搵返個email
唔該曬,thx
我尋晚係首爾都做唔到即時退稅 ,
因為係入境時佢哋用人手改做 GBN 入境,但尋晚出境時話搵唔到我入境記錄 。要去到房,入面既高級關員仲問係唔係用第二本護照入境,講左一大輪比埋入境紙佢哋睇,差啲我要講話搵英國大使館先至拿拿臨送我哋出去比我哋走。去到退稅時出同一個問題,因為入境時用 GBN 入境,到退稅時因為scan護照 時出 GBR 又係無入境記錄,所以做唔到退稅。我又講一大輪,如果你哋做唔到即時退稅,我又要搵英國大使館出嚟同你講。佢哋話真係人手改唔到機,就話人手退落信用卡度。我算喇趕住上機。拿拿臨比佢哋登記,因為有8張退稅單。我返到香港先再搵英國領事館講,佢哋後尾係退稅單國藉上都係寫番 GBR . 正一死韓仔 。
我speedpost4日寄到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞