『薪火post』BNO 續期資訊(26) BNO 去日本唔洗簽證

1001 回覆
31 Like 3 Dislike
我一月份去時再睇下
但今年三月出入境同機場人手退稅都無咩問題,平時D鋪頭退稅機都無問題
希望一月份時都無
好呀,我都想知係唔係我咁唔好彩係咁。
may姐又衰一獲
南泡唔會蓋印
好似台灣咁?
British Nationals 係EU law 係解British citizens
入過幾次Heathrow,排British national/EEC條隊次次都俾人趕返隔離others條隊,撚狗咁撚
有次排others時個io係咁問我本bno點拎返嚟,好似我用假護照咁
係,不留痕跡
入境係用 GBR 先無事。
但 BNO 入境時,關員會改 GBN .
除非你好彩佢哋唔改,但會唔會有其他問題我就唔知道,同時你都唔會知佢哋係用 GBR 定 GBN 入。唯一 hints 係指模機個度 出殘體定英文 ?出殘體就大可能會用 GBN 入境 . 因為佢哋當你係中國人,而唔係英國人。

同最後答埋你上面問入首爾係唔係會蓋印 ?而家首爾入境係唔用蓋印,改用紙仔,好似澳門個款咁 。但千祈唔好唔見左,唔見左就好麻煩。有咩要拗數好似我咁,話出境時無入境記錄就作為好有力憑證。同埋你逗留韓國都要 keep 好佢,即係一張行街紙。有咩事都會用到佢 。
LHR 唔駛諗 一定係排others
台灣係 chop 係你張網簽張 A4 紙度。
如果想海外結婚要單身證明係咪可以去領事館拎
3號中午寄SpeedPost,之後夜晚"已交付運輸公司/出發前往目的地",但今日都未更新,我想問係唔係正常,好怕寄失
知唔知香港飛英國要搭幾耐飛機
You need to go to the embassy in Tokyo to confirm that you’re legally allowed to get married. This is called swearing an affirmation or affidavit. Check with the municipal office how long you can use it to get married

原來要咁 咁即係我去沖繩結婚都要飛轉東京先
經 Speed Post 就唔駛太擔心 ,
應該聽日度就會更新狀態。
我個case係麻煩啲但有冇類似情況試過
下星期去LHR轉機,希望唔會比人撚
international 唔使掂英國immi
咁如果係搭BA international 轉機去歐盟呢?
一樣, 假設你轉機去意大利
去到意大利先會掂意粉immi
Processing 在一個星期都未dispatched 係咪多數有問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞