『薪火post』BNO 續期資訊(26) BNO 去日本唔洗簽證

1001 回覆
31 Like 3 Dislike
我今年用bno入左南朝鮮五次都無問題,不過佢地做野好撚求其

我係機場免稅店網站買野,籍填其他,佢人手改左做香港,結果去拎貨時話唔啱國籍,之後仲要用韓文屌柒我,我話唔識聽,佢就大聲D講韓文,搞一大輪先比我拎貨

不過自始之後果4次都好順利
幫老豆問,請問用bno入英國境,係咪唔洗填個張入境紙+可以行uk passport個條隊?
要填入境紙
#796有答後半
btw 點解要改做 gbn?
香港用bno都係入GBN
但明明上高寫 gbr

第一行個GBR係簽發國
第二行個GBN先係國籍

英國國籍有以下幾種(From wiki):
英國公民 = (GBR)
英國海外領土公民(前身為「英國屬土公民」,GBD)
英國海外公民(GBO)
英籍人士(GBS)
受英國保護人士(GBP)
英國國民(海外)(GBN)

我諗韓仔係scan咗第一行個GBR就當咗你係BC
日本退稅系統就一啲啲
有時出United Kingdom
有時出British National (Overseas)
泡菜呢啲垃圾國家 去日本好過
agger

走去scan第一行個Issuing country當國籍
明明第二行先係
見到上面個case搞到我好想去南韓,俾佢地知道個支那做既system係幾咁無知,連bno既觀念都無,俾佢地知道自己有幾咁垃圾。

唔好逼我大大聲用韓文屌柒佢地個system
An uncancelled passport is one that is either:
• current and in use, or
• has expired but has not been physically altered (eg corner cut off by the issuing authority)
想問下廁板同BNO交換咁去日本會唔會有咩問題
收到BNO之後唔想再用廁板但係遲下working holiday個visa一定要貼去廁板度
無錯,所以係入境時要關員用人手改番 GBN . 我開頭都唔知,我 search 番 Google 先知到泡菜個系統係咁樣,
同埋入境時指模機用 BNO 會出殘體字,死泡茶將 BNO 定性為 CHN ,
正 PK . 特衰就無呢個問題,因為已歸類做 CHN .

不過韓仔我都唔會再去,留番比强國自己去飽佢,我都係返香港人既鄉下 - 日本好過 。日本個邊都係將 BNO 歸類為 UK , 退稅都係寫 UK,指模機出英文,咁先係正路 。

如果其他師兄想去 F 爆佢韓仔哋,
最好用自由行去,睇下入出境,
退稅時會唔會有相同情況 ?
即場打去大使館嘅話,
睇下韓仔有咩反應 。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞