『薪火post』BNO 續期資訊(26) BNO 去日本唔洗簽證

1001 回覆
31 Like 3 Dislike
咁準備定要嘅文件都差唔多架啦
過多2年有BNO既都過哂23/24歲就唔會再見到呢個藉口
無千幾都係有d肉痛⋯
收到就會覺得值啦
唯有等英國no deal下脱歐
認真,比錢個下係有少少覺得貴,但係到收到,之後望到個封面,再幫佢破處個時,係其他國家入境個時人地望你個眼神同望其他人啲眼神係唔同嘅時候,係會覺得呢千零係抵到爛
英磅跌,又可以平少少
我本舊bno仲係到,每日都提醒自己
唔好俾港共同化
我意思係我個名有可能喺我媽本bno入面 咁我真係冇申請過呀嘛
你到底知唔知咩叫身份證大法
https://www.bnohk.org/bno-hk-idcard/
唔知 但我有睇呢個架

正常來說,你只能夠直接向HMPO遞交護照申請並繳付相關付用,HMPO才會對你的英國國籍作出審查。請留意如果最終HMPO發現你是沒有任何英國國籍身份,所繳交的申請費用不會退還。但其實有一部分人可用以下方法來確認自己的 BN(O) 身份。
如果你於1997年7月(或同年12月)前屬以下人士的話請留意:

未滿11歲並且未持有11歲-17歲人士香港永久性居民身份證;或

你肯定自己曾經持有一張沒有相片的11歲以下人士兒童身份證

睇咗都唔明身份證大法
新post留名
期待緊第一本真正屬於自己既BNO
首次簽發日期係咪before handover?
記憶中有冇持有過兒童身份證?
沒有相片的11歲以下人士兒童身份證

呢個兒童身分證的簽發日期同成人身份證的首次簽發日期是可一樣?
你身份證簽發日期個括號寫咩
我記得我曾經有過一張身分證,上面有好多數字,但無樣
(04 98) 唉 我岩岩睇咗巴打post出黎嗰啲成功case,終於睇得明 (06 97)前先得 各位巴絲有得申請好快啲申請啦
留名
前日DHL咗份野今日到
希望一月中前拎到
有冇人試過雙面彩色影印特區護照又成功
成功申請*
其實我有時真係驚我rephrase得唔好
但睇落又唔似
印尼依家對全世界大部分國家都提供免簽,只不過,近日好怪,陸續有 BNO 被拒入境報告,跟住有印尼官員回應我查詢果陣,指根據 IMI.2-UM.01.01-2.1383,只有英國公民可以免簽,連BOTC、 BNO 都必須申請簽證至可以到印尼。

BNO 免簽問題擺明中國作怪
果段資料,要喺印尼駐英國使館搵,唔係香港使館。以我所收到嘅印尼消息係,呢啲有招,當中有中國使館官員教路。印尼華人一直有句話,只要首都有中國使館都會有怪事發生,真係又一次不幸言中,唔怪得鍾萬學被人搞都收唔夠支援。

雖然BOTC好多都有BC喺手,但有部分BOTC其實唔多想申請,因為佢哋嘅BOTC係夠用(如直布羅陀),甚至比BC好用(百慕達,百慕達可以直接美國免簽,BC仲要ETA),好明顯係因為中國唔想 BNO 有印尼免簽,所以被人攞去陪葬。依家印尼總統佐科,被人叫印尼奧巴馬,係一件大左膠,好多政策上都被中國左右,喺馬來西亞同新加坡開始改緊政策果陣,你印尼玩啲咁嘅嘢。我作為印尼公民子女,我直接可以講,你依家明知納吉喺中國扶植下仆咗街,都仲要行親中國政策,你耶加達班友係唔係傻鬼咗。我呼籲各位,唔會因去印尼玩而申請特區護照,有必要果陣就麻煩少少去印尼領事館申請visa,如果純粹去玩,就直頭唔好去好過,寧願支持新興嘅民主國家馬來西亞,近年印尼好多民主倒退問題,都已經係英國方面感到十分之不安同反感,包括我家鄉亞齊果啲問題。馬來西亞唔想美國軍艦嚟,果個因為涉及五國聯防問題,呢啲問題英澳紐有共識先,唔係馬哈迪醫生可以做決定。

當然,呢個免簽問題,我會同英國以及印尼果面講,英國同印尼我都有渠道,只不過,如果想印尼最終恢復正常,最好做法,就係依家呢個親華政府倒台,喺南洋嚟講,依家印尼政府係過於親華,呢種喺 BNO 上同中國一致嘅作為,大家都睇到佐科身邊啲人係乜料,新加坡、馬來西亞同印尼我都有深厚淵源,印尼甚至算係我家鄉添,其實 BNO 無印尼免簽,因為我係BC同有資格揸印僑證,都無大影響,但唔該學吓馬來西亞果種向中國說不嘅強硬態度。

後話:我一向好公道, BNO 係邊方面受歧視,邊方面有合法權益,我都係依理直說,但卓澄、譚家博呢兩條友唔係,呢條友管理嘅任何page都不得引用,或轉載呢度任何內容,screen capture都唔俾。
我係單面彩色印刷, 成功左之後佢寄返果成份返黎俾我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞