『薪火post』BNO 續期資訊(26) BNO 去日本唔洗簽證

1001 回覆
31 Like 3 Dislike
原本無嘅,如果你一開始就報damaged passport + 有解釋到。

不過影響係唔係好大呢,就唔係。不過解釋係需要嘅。

除此之外就無乜特別。
啱啱入日本境俾人問攞Hong Kong ID
其實都正常既
係關於returnability既問題,雖observation頁有用英文寫但睇香港ID無死
唔好嚇人,我用平郵掛號寄
都係2x日內完成成個手續收到

冇check住個status
幾時in progress 幾時dispatch 就答唔到了
就聖誕郵遞高峰期
十月尾去英國已經係截郵啦
我3年前去台中同今年年中喺福岡返程都係分別俾關員同地勤問要睇HKID
反而幾年前喺大阪來回都冇問要拎HKID對
要睇啲關員/地勤有冇睇個人頁上面嗰一版字
我想問舊果本BNO我當LOST會唔會冇咁好? 我依家唔係香港 本野應該係香港
試過...除左出入境外連航空公司地勤都問過我拎黎睇
應該係系統會出問題
單程去香港如果冇回程又冇居留權嘅話佢地會仆街
2017年獨遊 關西ANA地勤有問 但唔使睇

2018年 我bno朋友cno 關西UO地勤冇問

下個月成田 返黎update
下個月就帶本BNO去羽田破處
咁你追post先啦

身分證大法係俾小朋友被老豆老母昆
冇申請過bno 由細到大都冇見過本野用

你有見過自己本bno就唔使啦
我上星期寄左了
所有野都齊 當時最煩都係countersign
本野96年整 太耐之前 迫左我countersign
> I believe the cancellation was mistakenly performed without authority by the civil servants of the Immigration Department of Hong Kong SAR, China after the transfer of sovereignty over Hong Kong from Britain to PRC.

全部彩色影印, countersigned
7/11 Declaration DHL 寄出
9/11 HMPO Liverpool簽收
12/11 Status轉received
24/11 Status轉Dispatched
26/11 收sms
28/11 到手
BC!!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞