『薪火post』BNO 續期資訊(26) BNO 去日本唔洗簽證

1001 回覆
31 Like 3 Dislike
巴打申請左加拿大ETA未?
上次去到移民局直情話搵唔到呀
結果拎埋行李仲要坐半個鐘等佢地摷電腦記錄
"申請登記成為英國國民(海外)的手續必須於一九九七年七月一日前(1997年1月1日至6月30日出生者則限期為同年9月30日前)辦妥。假如你未能在該日期前登記成為英國國民(海外),現在不論在任何情況下,HMPO也不能接受你的逾期申請。"

想verify樣嘢...
嗰時聽講過 97前出世但冇拎BNO嘅人,如果佢父母有BNO,佢而家都可以申請返

係咪真?
假。

你quote嗰段嘢本來就係copy自以前英國駐港總領事館嘅網站。
"申請登記成為英國國民(海外)的手續必須於一九九七年七月一日前(1997年1月1日至6月30日出生者則限期為同年9月30日前)辦妥。假如你未能在該日期前登記成為英國國民(海外),現在不論在任何情況下,HMPO也不能接受你的逾期申請。"

想verify樣嘢...
嗰時聽講過 97前出世但冇拎BNO嘅人,如果佢父母有BNO,佢而家都可以申請返

係咪真?

出行
出行我有時都會用 呢位巴打係到好耐啦
唉,呢排真係身邊太多支那人,成日係到防著自己會唔會比佢地同化
我明白
你地出境只係帶bno定bno同特區都帶喺身?
一定唔會帶CNO
廁板咩嚟? 食得㗎?
外國唔見廁板,變埋廢人,邊度都去唔到,依家領事館仲要被人炸,戰狼又唔出動,一本廢簿有乜用
我同老婆本CNO 冇用幾年收埋左
出差同旅行只用BNO
我續BNO個陣寄埋本廁板正本俾佢
廢事影印
反正都唔會再用 唔見咪算
Home office 真係好on9
我覺得最尾會話無錯
官僚主義
個行政手續煩到痴撚線
係咪用行政手續嚟想你唔搞? 提你做醒老鼠
最尾話冇錯 = con grad 豬 哩 唇
收到話過咗28日,叫你交新form
唔係就28日內原本彈返畀你
官僚玩晒
陳方安生:公務員絕不道歉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞