『薪火post』BNO 續期資訊(26) BNO 去日本唔洗簽證

1001 回覆
31 Like 3 Dislike
去日本咁多次都無試過
反而去台灣試過叫我俾身份證佢睇
身份證一定跟身,但我之前用過特衰去台灣同日本,如果轉用BNO有無問題?
我有次日本返香港搭 peach 要
日本就肯定無問題啦

台灣特別啲,如果你用過外國護照(i.e BNO/廁板以外)入境台灣,以後就唔可以用BNO/廁板去台灣。

特衰/BNO之間互轉就無問題
巴打用咩寄
最普通果隻 好似叫平郵
出年應該到,等多陣
有限日子要寄到去??
係呀好似三個月內唔寄 交左既錢當無 同自動取消
好似係
唔知兩或三個月內
果陣我用空郵快遞 一個月左右就搞掂啦啵

我上年12月搞 新年前送到

敬禮
我10月尾Fedex 過去, 11月十幾號就入手😂
點解咁勇
唔係想嚇你,但係平郵好似唔見件就幫你唔到
平郵勇士
正常一般都會空郵雙掛號,不會選擇平郵
仲有平郵由好輕開始每一級嘅範圍已經好大
寄輕嘅嘢隨時貴過空郵

過期20年係唔係一定要搵人副署?
有冇巴打有經驗?
岩岩CHECK EMAIL 見到
I am currently dealing with your passport application.
The passport you have sent in with your application has been manually canceled. Please provide an explanation for this.
我咁樣覆左佢 唔知有無GET錯
I am sorry to bother you. The passport (BNO) that I sent is canceled due to the expiration, and the passport that I am currently using is Hong Kong Passport with the hard copy provided, which is effective.
https://www.hongkongpost.hk/tc/postage_calculator/

勇士
平郵(大型信件) 42 - 54天 $39.8 不設追蹤功能
網上申請90日內要交齊文件,否則會被視為放棄申請及不能退回已付費用

二○一八年聖誕平郵截郵日期
  香港郵政今日(九月十三日)宣布投寄海外聖誕平郵信件、聖誕卡、郵包及包裹的截郵日期。下列日期是根據有關目的地的郵政當局的需要而臨時訂定。該等日期會受當時是否有航運服務所影響及可能會於短暫通知後被更改。為免延誤,市民宜盡早投寄。

歐洲
目的地 截郵日期
英國 十月十二日
點解會咁樣
你get錯咗「cancelled」意思
你係咪之前份form有講過咩本bno cancelled咗?
過期=/=cancelled
所以佢應該係唔明你做緊乜
但你個解釋應該ok
定你申請特衰時多手退咗籍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞