『薪火post』BNO 續期資訊(26) BNO 去日本唔洗簽證

1001 回覆
31 Like 3 Dislike
成田 福岡都試過俾入境問香港身分證
人地舊個本都係BC啦...
我原本係BC....
睇完先知bno要交過去ge野好似仲少過bc....
bc -> bc
麻煩晒巴打 岩岩再覆多佢一次 希望得
無副簽真係唔敢寄住
某網站發功就會多伸手
所以要樂於助人
無知一問,係點樣寄?
E.g. 地址,信封要寫咩
如果呢到開續bno全套服務
應該都fat fat

例如上面
試下用passport nfc app睇下入面咩資料
而家你有喇
吓?!平郵寄申請表真係第一次聽,裡面有出世紙正本同廁所板正本嗎?
申請特區唔存在退BNO嘅option 喎
你本係bc,唔需要搞working holiday咖,直接搵工得咖喇
英國冇身分證系統,有護照就已經係你嘅身分

冇錯hmpo可能電腦底個層資料仍然係bno但面個層資料會見到出左bc比你,所以正常其他部門見到都會係bc,其他部門唔會考究你咩途徑拎bc,因為涉及私隱問題,hmpo都唔會透露相關資訊,自然其他部門都唔會有興趣想知

所以,簡單講,假設你renew passport會變返bno,咁你有10年期嘅英國身分,你可以make best use of呢個身分去「換」一個真嘅身分,例如愛爾蘭之類。
同埋個巴打話最普通嗰隻,分分鐘掛號都冇
你20日唔代表人地都20日

你知唔知,平郵係要夾船期,平郵唔係直達,你封信中間會停越南,泰國,馬來西亞,星加坡,印度,南非等非洲國家,最後停埋西班牙同葡萄牙先到英國。

每停一次就要等一次船期,你係好好彩每次都夾到靚船期先可以2x日到。好簡單,香港出發英國嘅路線半個月一次,你miss左個期,你封信就已經直接放香港delay 2禮拜,如果你去到大港口miss左船期,咁又等多一兩個禮拜。

我寄野去英國,平郵係試過7禮拜,試過4禮拜。寄去加拿大,試過1個月到,試過3個月到。
可能有人畀左錢先開始收集七粒龍珠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞