『薪火post』BNO 續期資訊(26) BNO 去日本唔洗簽證

1001 回覆
31 Like 3 Dislike
岩岩睇doc話唔好出界,
我都係搵朋友再簽過
大家覺得英國會唔會/會點回應BNO嗰個Petition
話BNO班友冒簽, BNO係低端人口,絕不可以讓他們在英國居住
兩睇 亦都可以理解為bno嘅申訴
利申 跟規矩 冇簽
我都係...
依家bno死既死
香港仲有幾多人有
始終當初成340萬人有,無啦啦空降落英國本土
會好大件事

想講就算冒簽 都麻煩扮得似樣啲啦 寫話係英國某個constituency住緊 依家睇張map都唔知有冇3000個係英國本土簽名 仲有個petition 寫到成個Facebook post咁 個啲法理根據 英國政府當年點無恥剝奪cukc居英權 無公投下推我地去死之類全部都唔講 點說服本土支持 依加個政治環境係反種族歧視 同人權 拉到去呢啲topic做道德高地會有利好多 依家個post肉酸到咁 有曬好牌都無用啦
利申有簽
同上面講send email畀公務員一樣

聯署畀聖誕老人拎到嘅答覆分分鐘仲好
你哋都唔會旨意政府係到回應話會平權掛 我諗法主要係想爭取英國選民嘅關注同支持 本土民意本來就係平權嘅最大障礙 適逢西方社會依加高調屌柒林鄭政府 如果個petition係多本土簽名嘅話 政府同MPs就會知道BNO平權係有本地民意back up 咁lord Ashdown 肥彭 Benedict Roger個啲有心推動平權嘅英國人就會有更多彈藥支持

如果個個都係求其留名 等政府良心發現嘅話 整呢個petition同簽名個意義又係咩?
起碼目前為止 都引起到Moggmentum 關注同支持 而呢班人仲要係brexiter同保守派而唔係左膠
其實個英國籍擺明係用嚟保住香港嘅西方影響力(當時)
甚至如果有咩唔對路,收返香港都叫出師有名
係咪BC對佢地嚟講已經有依個效果
作為西方力量比較多嘅香港,應該都係依個作用大
如果佢畀BC再廢BNO反而應該要擔心,啫係佢可能決心拉返啲人走,放棄亞太區
而且依家英軍都返緊嚟亞洲,望收返香的機會反而重大
收返香港嘅法理依據只適用於港九 英國今日國力想同中国鬥 反而大佬美國就有機
法理依據係用嚟呃細路仔
國際關係一到咗非常時期就咩「法理」都冇用,更何況支那係唔守「法理」依家都更加肯定,唔洗再同佢行君子之禮

再者,香港同中華民國幾乎無關係,英國就起碼成個中環都仲係佢嘅地頭。中華民國除咗係佢地話自己承繼大清之外,唔見得有係香港做過咩嚟增加影響力,連台灣嘅獨立意識都守唔到,仲點搶埋香港?

另外,英國定美國定澳洲定聯合管香港,佢地根本唔care,喺依個年代,一定要放低地區治權,邊個國家做香港嘅主權國只係換支旗,你估西方咁易做到支那咩。同埋唔係地區自治嘅話阻力會好大,你估香港咁多人冇種族主義思想咩,見白人就話美國鬼都大把廢老同親支年輕人撐。熱城普出嚟叫永續同城邦建咩華人民族咩華人國家咪死得。玩依啲種族主義死得好快。

西方要嘅只係一個穩定同可預期嘅香港政局,咩國家嘅主權唔重要,而且香港人亦無得揀話「寧願要美國!」,美國有嘅優勢再加香港本身係自由港,洗咩要個主權,搞咁多嘢?唔合理

所以最大可能係會扶植一個親西方嘅香港政府,先work,再唔係就要塞香港畀英國。btw同時我見如果支爆分裂,分裂出嚟嘅地方都會俾美國要求塞畀中華民國。佢地只係要一個亂嘅地方快速穩定,再開放市場俾佢地玩,噉他日香港係支那到分離,我睇最大可能一係塞畀英國、一係塞畀中華民國。
已經過咗一萬
早幾日先見7000尾,一直keep住幾個禮拜都好似上唔到
一日就過萬?唔通
所以 參軍五年算啦
你個經濟+政治角度係兩睇
係有取態嘅分別
你講「冇用」嘅citizen,轉角度睇,香港都有「有用」嘅citizen,Brexit後冇free movement 又冇eu優先,係人材市場上點都要補返個空缺,再者英國依家可以開拓海外市場,啫係係非洲或者亞洲㗎啫,噉依方面香港人唔會「冇用」㗎。同埋英國少東亞人,最多嘅亞洲人都係南亞,補返啲東亞人對長遠睇嘅經濟發展都係應該。
再者英國低技術嘅勞工人口係短缺添,eu嘅冇得打尖嘅話,佢點都要全部一齊降低要求,「冇財力唔要」係因為有東歐嘅勞動人口佢地先唔稀罕啫。好似日本,不嬲唔收移民,但依家人口老化咪又要死死地開。

政治上就更加難講,香港不嬲係東亞嘅重要基地,無論軍事、經濟定係政治基地,bno係用嚟係保留對香港事務嘅影響力,而bno平權會係對香港事務一個好強硬嘅政治表態。你諗下,一講平權,起碼會令香港有半年風起雲湧。會唔會做得出就唔知,但係依個點都係一個對香港以至支那都有好大影響力嘅能力,唔能夠睇小。
琴日睇完英國賣直布羅陀就知唔會平權
直布羅陀咩事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞