『薪火post』BNO 續期資訊(26) BNO 去日本唔洗簽證

1001 回覆
31 Like 3 Dislike
我為左收集七粒龍珠先dum到今年續
咁你都知?閃令令真係多人睇架
Google is your friend
下個post名

終於比我買到閃令令續領bno天書
搶!首本閃令令續領BNO天書網上預覽版限時公開
香港首本閃令令續領BNO天書上線啦
我係認真,佢連護照都可以錯,咁你就知道佢d野有幾亂。你要知道,你本護照係按照電腦紀錄印出黎,British Citizen唔係某個職員人手type落你本野度,亦唔係簡單到拎錯左個護照封面比你。即係,唔係你本護照印錯,而係hmpo出呢本野電腦有紀錄你係BC。

人地部門要verify都係同hmpo 核實本護照係咪真,hmpo 見到你本野有紀錄就會回覆係真,至於你實際國籍紀錄錯,點解錯,呢樣就唔係其他部門核實你passport嘅purpose,自然唔會有人考究hmpo個紀錄有冇錯。講真人地無端端點解要chalenge hmpo呢,按正常程序hmpo見到本野確實係自己出嘅都唔會得閒到自己搵資料根源啦,得閒得滯咩?要搵資料根源好複雜咖。

冇錯,係有report講過出錯係可以收返,但係咩導致佢知道錯呢?就係當你renew喇,唔見passport喇要去領事館補,咁就會有人去home office查。另外仲有咩時候先會有人做個人檔案查閱呢?就係d犯刑事法啊,申請移民啊,生仔啊,當兵啊,等等。人地幫你報稅或者開稅務戶口,甚至查黑工通常都係去到你個身分為止,甚少問home office考究你個國籍邊度得黎。因為呢個已經係home office嘅資料黎。
搭單問,我女朋友BNO過期,續領要搵人countersign,我本身係BNO持有人簽唔簽得?定係一定要搵返BC嘅朋友幫手簽?
咁快講定下一個post名
See word at page one
巴打,多謝你咁用心覆我 咁我博下繼續搵工
終於的起心肝幫本過期搞續期
請問空郵係咪一個月內會到英國
寄過去到做好寄返比你都唔洗3個星期
謝回覆
但想問宜家寄會唔會呢排郵局太忙唔準時到?
照去郵局排隊寄空郵掛號得嫁啦,放心巴打!
明白Thanks
我都算識少少日文, 但係關乜事...你入境要講幾多野

佢乜都冇問第一句就係問拎香港ID
我係BNO holder, 幫人簽過
(普通文職)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞