[TRPG][COC] 長期開團,克魯蘇的呼喚系列(4)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
提示
除非有邊位調查員有十分良好的理由
否則請不輕易嘗試
請其他調查員行動
我想再次調查並嘗試去整納先生嘅資料
KP提示
呂望房間,除了電腦外,你已經得到可以得到的資訊
由頭到尾你地既focus都擺錯哂
地下室要點去,唔一定要係客廳搵
陳子晴的生日你地一早知道
本身陳子晴房間仲有提示,但其實用途都不大
以推進劇情來講,你地主線夠哂,支線你地就放棄啦,唔會夠時間
哥倫比亞:唔怕啦,大不了等聽朝佢出黎先入去查,反而係而家小心佢瞓左教,隻異狼黎搵我地玩
[/quote]41J同事搵到的資料有限
只找到呂望妻子身亡的消息
但姓名,詳細日期,或者其他資料卻一概都找不到[/quote]

呂望話自己35歲
陳子晴應該8年前死
呂望話結左婚3年
陳子晴話結左婚2年
研究做左100年

媽啊,我好亂啊

10月1日生日,但唔知咩年份,定係試下1001就算?
定係我睇漏野,有冇巴打有印象仲有咩提示?
KP提示
從來無人話過生日日期等如密碼
你地完全解錯左本日記內容
KP提示
這個就係因為你解錯左本日記
記住,這個係COC
一個有魔法咒術的世界
但係你解錯左本日記所寫既野
因為你地資料不足,同埋先入為主左好多想法

提到異獸,41J諗起其實好難在呂望牆上搵到嘅資料:
「既然無角則無犬
太極圖不就渾圓無角嗎?
我去試試把有著太極圖案的房子模型重新黏回大模型上
看會不會有效。」
「還有文件提到怪物有穿越時空的能力
記得呂望的日記重複了好多個十月一日
還有那些什麼研究了一百年的瘋話
也許他也得到了這個能力才會引來怪物的注意。」
「另外電腦密碼可以試試看不同的組合
例如1001,0110,01102010之類的
也許我第一次輸入時把順序搞錯了。」
講完就去雜物房搵膠水痴返舊模型
場外:
依度都有D係用連登進行遊戲嘅問題
翻查資料/線索係好唔方便
都係既
下一個劇本就轉個易玩快速既劇本
然後就轉TG玩
擲骰用番rolz應問題不大
tg會唔會有roll bot
41J用膠水將模型修復
修復完成,但眼見卻沒有任何變化
哥倫比亞進入模型房對面之廁所想搵下有冇地下室

#1d100 偵查廁所地下室比個大成功黎ok?

鑒定失敗
哥倫比亞在浴室找不到任何有價值的線索
地氈式搜索

如果真係咁樣搜就不如去客房搜啦
有咩理由有間房空蕩蕩乜都無
我覺得相當有嫌疑
想問下輪大約幾時到?
睇完個post想試下
咁直情roll bot好d添
KP大優惠
請所有玩家擲靈感判定
其中一人成功將可有提示
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞