[TRPG][COC] 長期開團,克魯蘇的呼喚系列(4)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
好期待到時個效果
成件事好慘
說好既easy mode呢
咁我個人物係咪suppose 唔知道陣營呢樣嘢.
同埋我唔變身佢召喚都知我係舊神陣營咩
有陣除掛
和平共處
我唔變 你唔召
唔知
因為你未召喚過
知呀
你睇41j有變過身咩?
黑暗先祖強就強
但負作用更明顯
你變唔變都無所謂
佢召唔召先係重點
召喚41j評價下佢個黑暗先祖
如果係咁我咪姐係死梗
但波餅你個人物設定知唔知自己可以變牛頭人先?同埋自己係咩陣營先?
你唔會死,除非我想你死, 如果冇啲緊急情況我諗應該唔會召
追左陣舊post,我理解為有回合限制既結尾故,想玩但返工應該好難參加到
Tabletop Role Playing Game即係桌上角色扮演遊戲

即係回合制既王道RPG由電視變左做實物既棋子黎玩

本身真係會好似board game咁有齊實物:各式劇本,圖板,棋子,人物卡,骰

而家就將佢地簡化為文字,遵守規則及格式,再由KP主持及引導劇本,展開一個又一個既troll game之旅

最吸引人既地方應該係自由度,由創角,背景,性格,技能,到參與劇本同入到去做咩,都係你自己決定,直到佢撕卡/你認為佢既故事完結為止。
話說想問呢到有幾多個角色係第一次帶出嚟就撕左
我上局問過呢個問題(咁啱開到個人都有暗黑先祖)
人設係唔知嘅 應該要kp帶領嚟變第一次身
有命去到下一局先可以自己變
陣營方面第一次變都係唔知
但好似上面咁講
因為暗黑先祖嘅關係
其他陣營就算我冇變到身都會知
呢個係我暫時對呢樣野嘅理解
有錯請指教
早晨
準備好血流成河
咒術為1003
屍體強吻僵屍製造術
導入:
你從沒見過像這樣的暴風雪。十月的愛達荷山脈的天氣可能不太好,但現在出現在你們面前的卻是一片白色的蒼茫大地。堆積在高速公路上的積雪足足有15英寸深。而且絲毫看不出天氣有好轉的跡象。

現在的時間已經接近午夜,但你們在日落以後就被困在了這小小的州際休息站裡了。你們不得不要等到天氣好轉以後,才能繼續你們的旅途。和你們一起的還有其他六個處於相同困境的旅客,再加上四、五個在暴風雪期間留下來供應咖啡與食物的休息站員工。

你們各自各來自可能相同,可能不同的地方,但無一例外,今日之前,大家都只係一個過路人,互相不認識大家,你們每一個人都有各自的目的地,也都有自己的事情要去辦,但不幸的是,你們都毫無例外的被困於此。在這樣的天氣裡,沒人能夠駕車上路,當然也不會有其他人來到這個小站幫助你們。你們中有些人已經用平裝本小說或雜誌度過了一段時間,其它人則是在與旅客在聊天。

劇本開始
由於眾位已經被困在休息站內一段間,所以,一些表面的資訊會直接公開給調查員

此為休站平面圖,大家現正在2號位,大廳之中
請各位玩家行動
如有關於休息站的問題亦可發問
部分資訊可以直接公開
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞