[威士忌13] 踏入11月 香港威士忌Event 又開始多了

866 回覆
25 Like 1 Dislike
Glenfiddich 21 Rum Cask飲唔飲得過?
少見Rum cask款
rum cask finish ge
應該都係過桶得幾個月
唔好期望咁大試到桶味

通常都多左隻甜味
但又唔算好甜
物色緊啲21年
想遲下屋企個啲飲得差不多之後試,見fb有page賣$980
如果純睇年份的話

睇你有冇飲過clynelish linkwood
加幾百 廿年-廿四年 有佢d ib
揀ib其實要留意啲咩
正常要睇邊間ib揀桶

不過依兩間廠d ib質素幾穩定 鳩揀都唔易中伏
飲緊白標

感覺好似分別唔大咁
可能我太耐無飲普通版
想試日威,依家得番啲冇年份既未比人炒到上天花板

想問下宮城埉/Nikka Coffey grain/知多/竹鶴/余市依啲邊款好飲?
或者講下你地飲後感
之前買咗支Uigeadail 啱啱飲晒
想買支又係smoky既試下
睇啱咗Corryvrecken, Kilchoman Machir Bay, Loch Gorm, Laphroaig Quarter Cask
有冇巴打有推介/飲後感/比較?
想要啲rich+smoky+sherry 既
Bowmore 18
smoky sherry 起碼 2000樓上啦
要得 sherry cask諗起都係islay多
依類野 要full age sherry點會平
想問下香港邊度有得買 Glenfiddich 14yo Rich Oak?

之前係英國買過 係香港好似搵唔到
小弟新手唔係好識
咁想問佢講ex sherry cask 同 你講果種sherry 係咪有分別
我地簡化左ge

通常咁講都係指sherry cask
我睇例如 Loch Gorm 佢話係sherry cask 但係我諗又唔使2000
kilchoman ?
kilchoman d酒都咁 young

大多d酒10 年樓下

10年樓下既sherry cask 食桶好多時點會深

好個堆升哂價

依類野只能講唔推介

要重smoke又好 sherry既 就好似bowmore devil cask 1 2
bowmore springtide
talisker 20yo sherry cask
talisker 25yo 2001
lagavulin 25yo

依一類
學到野
除此之外 如果退一步sherry cask finish 的話

舊label 既talisker de
舊label lagavulin de
bowmore laimrig 15

都試到sherry 桶味同smoky 但就香港有d 難搵
日威 又未炒到而又平民價既話
我應該會推nikka coffey malt

比較 椰絲/椰子味 vanilla creamy sweet 多d
舊同新label 差得遠唔遠?
$500 比你
Bowmore TR 18 應該fit 你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞