[威士忌13] 踏入11月 香港威士忌Event 又開始多了

866 回覆
25 Like 1 Dislike
認真講嘅話,比較淡口,平平無奇,複雜性、變化欠奉。今年出嗰batch 25 yo未有機會飲,上次飲嘅 25 應該係 15/16 ,我記得好淡同埋dry。
去到咁嘅地步
巴打飲過最難飲係邊隻?
未飲過高年份,仲諗住試下,都係算了
你想試幾高年份? 有d ib廿年其實都可以好平
21至25遮
見到花格幾平
網上啲酒評同你地講嘅差好遠,講到好似唔錯咁lol
我都係唔好花錢挑戰住好啲
clynelish廿年還算仲係相宜價格同穩定 可以留意下

唔知你睇邊度網上評價

你細心留意的話
花格普款d樽唔係透明
而family cask係透明

倒出黎的話相當淺色
即刻上頁頭啲舖頭網頁到睇都sold out同款唔多
我留意下之後見唔見

唔係好記得邊到睇,上網中英文search,睇咗幾個
不過跳多步諗 多納21 會易揾d
係,頭先再係頁頭個幾間到search 21同25,見到多納21其實都唔係貴花格21好多
試多納好似好啲
平時頁頭買開低年份價格差距200至400蚊內
頁頭以外價格差距都幾大,見到頁頭賣1xxx,係公司附近見賣3280
因為post 得既都係比較專門少少
上次試左laga 12,想問下16係唔係兩個世界既事
想請教呢,食炒價既果幾款日威係咪頁頭既酒鋪都唔會賣假既?
都唔係 睇邊間
你求其入D 辦館 佢都唔識睇
16 係普款
12 CS 係恆常特別版

都唔太同野黎

唔該哂
有冇人飲過台灣限定Glenlivet13年雪莉桶?
上年出過支non cask strength

隻色好似食桶好深 但完全sherry 桶味1d 都冇

好懷疑係咪溝左焦糖色素
整highball用single malt係咪太浪費?
用blended係咪合適啲?
都唔係嘅,最尾都係睇價位做人
曾幾何時白州highball 係非常好飲
諗住開支Craigellachie 17yo
入50ml樽仔 100ml樽仔
有興趣可以pm我
https://t.me/hkgautumnflower

味精網上睇就偏向 citrus, honey ,vanillia

加上係用american oak
今日白州highball都好好飲
只係
垃圾 聞落都好單薄 甜味突出
入口少少雲尼拿味 之後係出奇地辣 係好撚辣
溝水再試 得返辣味 不知所謂
Finish?冇
廁所臭倒落去當清新劑 嬲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞