[威士忌13] 踏入11月 香港威士忌Event 又開始多了

866 回覆
25 Like 1 Dislike
不過依期因為日威升值,愈黎愈多d 偽日威(蘇威原酒+唔知乜日威廠 or 蘇威原酒)抬頭

我相信令到唔少人入威士忌坑 飲完依d 就覺得難飲而退坑....(好多支都評價好差)
多謝巴打解釋 類似的說法我都從朋友聽過
可惜的係 我未去到分到你地口中多層次的味道
而且我係食>飲 所以我係飲300-800樓下的酒為主

如果係呢個情況裡 巴打有冇蘇威推薦?
p.s. 上面果3支係呢個食用range嗎?
想問下咁多位大大,如果去新加玻有變間bar好介紹?
thanks.
clynelish就waxy honey d
linkwood12未試過
dalwhinnie 花香d

食住飲無咩問題嘅

不過要認真試味果陣就唔好pair住嘢食咁解者~
依間之前被個fd 帶去過了
好正
再去
Btw 你個名好正 ak
贏在射_前
As We Get It Highland Sherry Cask Strength Single Malt

呢款巴打們點睇?
認真買支多納18 21 好過啦....
NAS同唔好飲係咪絕對等號?
有無例外?
不是

nas同唔好飲就唔大關係既
好似ardbeg年年都係有committee release都係nas
但其實大部份評價都唔錯 (雖然依幾年跌左少少watt)

只不過 ib咁既價錢 而想試sherry cask

glendronach ob 18 21會係比較好既選擇
點解會有nas就唔好飲既錯覺?

因為唔少廠 入門款想揾nas黎替代現時1x年 既core款

好似 用talisker skye去替代10 年
咁市場上都反映左係唔work
威士忌好深奧
入極都好似入唔到門咁,花多眼亂
The Malt?
果然暪唔過波魔
要試多D 就真既
原來有新post
早排買左枝peat櫃,都唔知自己飲左d咩
事實真係不了
講明peat但係沒peat味,可能我arbreg taliskier, 原全feel唔到。個樽既設計又9
其實都有d唔同既 kavalan用既係peat cask

talisker 同ardbeg本身distill個時都用緊peated malt
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞