[威士忌13] 踏入11月 香港威士忌Event 又開始多了

866 回覆
25 Like 1 Dislike
有冇tg 我可以比d書你望望先諗買唔買

https://t.me/hkgautumnflower
其實依家bowmore D 款好少有soap
laga 16

如果你未飲過islay whisky 的話
laga 16都算係代表之一
唔係話重peat 重點是在balance
好奇又唔知點既話

我會建議落bar 試/ 買之前睇舖頭有冇試飲先好再買
Soapy Bowmore 係FWP 年代嘅標誌,籠統講大概係80年代初至90年代初蒸餾嘅Bowmore 先較常搵到soapy, perfumy 嘅特點,其他年代(包括今時今日嘅bowmore) 可以話接近冇soapy 特性

早排同fd買左呢3枝,純粹想買自己年份
襯而家買得起
不過都有開枝5年飲
IB 買本命年都算容易做到,OB 真係好攰⋯
遲d再追
上網買?
係呀,果間有時d水貨幾抵
whiskynow 1月13 號開波

未買飛記得買啦

其實小弟有份擺檔

略知d款算係前無古人 後無來者
今日開左支 Uigeadail, 堅正
Nose 濃過10, aftertaste
賣水貨咁勇武?
果間買開都ok, so far未伏過我
果間買開都ok, so far未伏過我
where
威紅洋酒
間野冇實體店 同埋條友都唔識既
d 款伏唔伏見仁見智
沒既,我基本上唔睇佢寫咩,佢有咩貨平,上網睇完岩自己咪去馬
睇你點睇
有時佢d舊酒又係
因為好多時手上冇貨 有人買先入
上網求其揾張就算
舊酒最忌唔睇水位
到頭來買到手 水位根本冇頸

冇頸有時代表成支酒變哂味
所以要好小心
其實咩叫水位沒頸?好小買舊酒

舉個例
依支 係1970年代bottled既talisker 8
你見支酒fill唔哂

正常係咁

好多時都係年代久遠 d 酒因為經過好微小d隙位 逐漸揮發流走

通常可以講受環境問題影響 又或者個cork有缺陷導致而成

你個支glen deveron如果未開都係咁低水位 的話 有d敏水
有時多d水位去到頸既舊酒 價值過萬的話 有頸冇頸價錢可以差好遠 (講緊 相差 2000-3000)
如果支酒係非常喜歡的話
我都係建議寧願比貴d 因為味道上真係可以差好遠
thz
學到野,睇來之後唔使搵佢買舊酒。
我開時都有d奇怪,個cork勁鬆,塞唔返入去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞