[威士忌13] 踏入11月 香港威士忌Event 又開始多了

866 回覆
25 Like 1 Dislike
95至18
本身花格啲酒點?
識個啲貴,唔識個啲都係貴
都係睇緊,揀啱先再決定
95 to 18
2同4都買貴左好多!!!
係lol 見佢應該係aged 23年
其實如果冇寫family cask

咁既價錢 預計咁既質素

貴 有佢道理

唔知佢上面係咪講緊呢支?
我理解到嘅係glenfarclas 自己出返類似ib嘅野,而唔係佢地普通系列21,25,30年咁樣
花格好少ib
得smws 同非sherry會易d見

依d係花格間唔中出既特別版
1995年 諗起我手上支aa bar 包裝caol ila

1995年 諗起我手上支aa bar 包桶caol ila

後尾有cancel到order
係四
第二度買 平返好多

花格留名,依隻family cask好抵玩,七百有找
花格質素實在太參差,寧願drink less drink better
mortlach 12有冇人飲過
佢個2.81蒸餾係咪真係飲得出分別?
簡單咁問

你二次蒸餾同三次蒸餾 飲唔飲得出分別
你肯定係family cask ?
其實glenfarclas family cask我見咁耐

除左有vintage之外
仲要係single cask

而且依類single cask冇一樣野叫抵玩
當然唔係想話可以飲得出佢用咩方法蒸餾
而係搞咁大龍鳳諗出一個咁復雜既方法蒸餾
做出黎既效果係咪真係獨特到傳統蒸餾方式好難做到
我想知既係到底呢樣野係卓頭野定係真係一種可以做出特別風味既蒸餾方法
算係特別嘢嚟

https://youtu.be/SH4No8JLo58
其實我咁問得 當然有意思

二次蒸餾同 三次蒸餾 其實最大分別在於new make既時候 後者abv比較高

2.81 次蒸餾 我角度其實都係決定一間廠素做 new make狀態會係點 亦即係間廠既最初風格會係點

但問題又黎 好多時大家飲既product都係age左入桶

往往飲一支威士忌 假設係10年
new make固然係其中一個原因
但唔好忘記 age左10 年
食桶 濕度 氣溫 etc 等等環境因素 都同時影響到支酒既味道
既然係咁 你再飲一支10年既 酒 係咪真係可以試到2.81 之蒸餾係點呢?
我覺得 你起碼試到new make先有機會揾到答案

順帶一提springbank係2.5 次蒸餾
hazelburn係3次蒸餾 同一間廠
longrow係2次蒸餾
3個名都係用同一組蒸餾器

林一峰冇講因為佢係diageo打手
順帶一提 飲過支 g&m mortlach
nosing尿壓味好強 應該有sulphur
之後冇特登追間廠

我是咪比人誤導左
Btw,依個幾星期既天氣拎個酒壺仔岀街飲一流,行下海濱飲幾啖,行下商場又飲幾啖
係 邊間舖黎 咁樣9up都有既
早排好多朋友都分享左個人Top 10 whisky 2018,令我心思思講下個人 Top 10 Bowmore 2018
1. Bowmore OB 1965 full strength Soffiantino Import

2. Bowmore 1965 bottled for The Prestonfield (miniature)

3. Bowmore 1968 37 y.o Bourbon Wood

以下排名不分先後
4. Bowmore OB 1957
5. Bowmore Bicentenary NAS
6. Moon Import Bowmore 1964 The Birds
7. Bowmore 30 Sea Dragon
8. Bowmore OB 1981
9. Bowmore OB “Ship Label” Sherriff Distillers
10. Sestante Bowmore 1971 18 y.o

Honourable Mentions
Bowmore OB Golf Decanter 21 y.o 50abv
Bowmore OB 1972 21y.o Single Sherry Butt for German Market
Bowmore cask sample cask#2117 straight from the cask

愛波摩力量
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞